Wednesday, September 30, 2015

 

LA FERMESA DE LA CUP- art. Blogesfera



LA FERMESA DE LA CUP.
No es podrà negar fermesa i coherència a la gent de la CUP. Ahir , dimecres, ho varem poder constatar per partida doble a 8 TV amb l’Anna Gabriel i, a la Sexta amb Antonio Baños. Similars discursos, similars arguments, similars fonaments per mantenir una posició que posa potes enlaire moltes de les previsions fetes abans de les eleccions per part d’Artur Mas, Oriol Junqueras i acompanyants, en general.
Conec bé la trajectòria política de l’Anna Gabriel a l’ajuntament de Sallent i per tant no estranya la seva posició actual, reflex de la composició i organització de les candidatures de les CUP, que trasbalsa molts plantejaments dels partits tradicionals. Ara mateix hi ha una situació realment complicada a les mines de potassa, com a conseqüència d’una denúncia de la CUP , en la qual el Tribunal Suprem els hi ha donat la raó en un tema de llicència ambiental, relativa als runams , de la qual la Generalitat és la principal responsable. Aquest fet em recorda un de no massa diferent que afectava la llicència de l’abocador comarcal d’escombraries al Berguedà. En un i altre cas, la Generalitat va elaborar un guió a les empreses que contenia un gran nombre d’errors per no dir de prepotència ,castigada durament pels tribunals.
En fi, tornant al principi, queda clara la importància d’un diputat de més o de menys. Tenir 62 diputats, en comptes de 63, suposa dependre de tot i per tot d’un pacte amb algun altre grup parlamentari que permeti la investidura del President Mas per un nou mandat. Com és habitual en CDC ara busquen culpables, i aquest matí criticaven les dificultats per poder emetre vot per correu en algun país, pressuposant que amb aquells vots que se suposava els votarien a ells, haurien superat el llindar necessari per no dependre d’altres. I el victimisme obliga a pensar en obscures maniobres del govern central per impedir aquest vot...bé, res de nou en el panorama habitual. Ningú accepta autèntics “nyaps” ( chapuzas, en castellà ) a banda i banda del riu Ebre. Aquí se’n fan tantes com allà, i no per això s’accepten auto inculpacions.
La realitat pura i dura és que el posicionament de la CUP obliga a moure fitxes diferents de les inicialment previstes. En els propers dies veurem cap on van. D’entrada s’ha de pensar en el Ple de constitució del nou Parlament, i l’elecció dels 7 membres de la Mesa, autèntic govern del Parlament. De la Mesa depèn tota la organització dels debats, propostes, reglament, ordre del dia...Aquest és el primer repte dels nous grups parlamentaris : la formació de la Mesa i per això calen votacions diverses i complexes. Serà interessant veure el resultat final.
A partir d’aquí la CUP ha anunciat la presentació d’una mena de guió propi, o full de ruta, per aquesta nova etapa. També serà interessant veure el contingut, i el posicionament de Junts pel sí, i dels altres grups parlamentaris.
En resum, el Parlament esdevindrà el centre d’atenció de tots els catalans, i amb ells, la resta de l’Estat, just quan comença la campanya electoral per les generals de desembre, de la qual dependrà en bona part els futurs moviments polítics,aquí.
Pel que fa el PSC, ha tingut un resultat raonable, en un moment especialment difícil de la seva trajectòria vital. Demà, tindrem una interessant reunió amb el Secretari General del PSOE, Pedro Sánchez i amb el Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta. Obrim una nova etapa, i alguns passos son realment prometedors, com veure Meritxell Batet de candidata en segon lloc a la circumscripció de Madrid. Un fet mai imaginat ni vist, al costat d’un compromís de modificació de la Constitució per adaptar-la als temps actuals i aprofitar-ho per trobar l’encaix adequat de Catalunya, dintre d’una Espanya federal. Ja en parlarem en futures ocasions.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?