Thursday, September 24, 2015

 

ELS INDECISOS INCLINARAN LA BALANÇA.

ELS INDECISOS  INCLINARAN LA BALANÇA.
Queda clar que les posicions son inamovibles per part dels votants fidels de cada partit. No hi ha acostament ni modificació de posició, malgrat tot el que s’hagi pogut dir per una banda i l’altra, i les recents declaracions sobre les repercussions negatives, en cas d’independència, només serveixen per alimentar els debats, però no per decantar el vot.
Es més, crec que les posicions s’han radicalitzat, precisament per tot el que hem vist i escoltat aquests dies, i es pensa més amb el cor que no pas amb el cervell, de manera que és inútil pretendre modificar el vot decidit.
En canvi, des de l’inici existeix un considerable percentatge de votants, en altres conteses electorals que ara no se sap ben bé què faran. Aquí és on rau l’interrogant respecte els resultats finals. A les autonòmiques la participació és molt baixa, i els càlculs d’Artur Mas i la seva colla és evitar una excessiva mobilització del vot, sobretot de l’àrea metropolitana. No en va s’han convocat el 27 S amb un llarg pont , confiant en que la gent marxi de casa i no tingui pressa per tornar. Els més mobilitzats segur que voten, però no els més tranquils i allunyats del procés.
Es lògic, doncs, que el PSC concentri els seus esforços en tot l’àrea metropolitana com ja va fer en les municipals. Fer pujar dos, tres o més punts el percentatge de participació pot suposar capgirar les enquestes actuals. De fet, els experts auguren que superar el 70 % de participació representaria un contundent revés electoral pels partidaris de la independència, Toca, doncs, explicar a la gent la importància del seu vot.
Les enquestes tenen unes enormes dificultats per encertar els resultats, degut a múltiples factors que no existeixen en altres conteses electorals. Ara i aquí, la incertesa és absoluta perquè mai dos partits com CDC i ERC havien anat junts, de la mà d’altres independents, i mai se sap si sumen o resten.  Tampoc mai havíem tingut un pack de partits, dintre de Catalunya sí que es pot, que complica valorar la seva incidència electoral. I és evident que el vot ocult afecta tant al PP com al PSC, i trenca els pronòstics habituals.
Per tot l’exposa’t es fa difícil pronosticar el resultat final, oimés quan res indica quin grau de participació hi haurà. Ens trobem a la recta final de campanya i s’ha debatut molt, s’han repetit moltes promeses i s’ha intentat fer por, al mateix temps que s’han rebut advertiments de camins equivocats. Qui reaccionarà ? El diumenge al vespre ho sabrem quan tinguem el percentatge de participació. De moment no sembla que el vot per correu sigui més potent que en altres conteses electorals, i la mobilització de l’àrea metropolitana està per veure. Aquest és el gran interrogant.

El PSC ha fet els deures, i el candidat Miquel Iceta s’ha deixat la pell en tots els debats i entrevistes que li han fet. Em consta perquè molta gent m’ho ha dit que la seva imatge ha calat a fons i ha modificat substancialment els pronòstics inicials. Queda per veure els resultats, però la constant presència de Pedro Sánchez, juntament amb Felipe González , Susana Díaz, i altres dirigents del PSOE ,segur aconseguiran remoure consciències i fer anar a votar a molta gent que s’hauria quedat a casa. Els indecisos tenen la paraula i poden modificar la previsió de resultats fets fins ara. El diumenge ho veurem.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?