Monday, July 28, 2014

 

EL TERRATRÈMOL PUJOL - art. Nació Digital Solsona

EL TERRATRÈMOL PUJOL.
Els lideratges en els partits o la societat, en general, es basa en la confiança, la honestedat i la capacitat d’engrescar les persones en un projecte comú. Un dels punts essencials del líder és la seva exemplaritat, tant a nivell personal com pública. No és fàcil mantenir aquestes virtuts al llarg de tota una etapa, o de tota una vida,i d’aquí l’ escassetat de lideratges, perquè les temptacions son múltiples i la carn és feble. Amb tot, no confonguem falta de lideratge amb propensió a la feblesa o a la corrupció. Res a veure, tinguem-ho clar. La immensa majoria de persones, i per tant, de politics son honestos, tot i que molts no tenen un lideratge clar ni establert. Potser no arribaran a determinats llocs de responsabilitat, però poden fer un magnífic paper en posicions menys destacades o clarament secundàries. Ha d’haver-hi gent per a tots els llocs i totes les ocasions.
La Transició espanyola va comportar l’ aparició de diversos lideratges, alguns ben merescuts, altres més forçats, per les necessitats del moment. Els lideratges forts i consolidats, perduren en el temps i son exemple per futures generacions. Així ho hem vist en la figura d’Adolfo Suárez, Felipe González, Fernández Ordóñez, Ernest Lluch, Santiago Carrillo,...o en el mateix Rei Joan Carles , en la seva primera etapa de regnat. Fins ara, també hi figurava el president Pujol. Un protagonista de la Transició i el primer president de la Generalitat restaurada, amb un llarg “regnat “ de 23 anys, discutit i controvertit, però elogiat, si més no pels seus. Avui, els seus i els qui no ho són estan sotmesos a un autèntic terratrèmol, com mai ningú s’esperava.
La figura paternalista, el lideratge moral, la veu del nacionalisme català, el gran lluitador... ha donat pas a una imatge desconeguda, increïble, sospitosa, mentidera ... plena d’ombres que ningú pot aclarir. Què trista aquesta imatge ¡¡¡ Quin mal terrible ha fet a tot el país ¡¡¡ Quines conseqüències portarà en els propers dies i mesos ¡¡¡ Quines altres novetats sortiran ??? Com és possible amagar tant de temps, uns fets tant greus ??? Però, sobretot quin pes han tingut sobre l’acció de govern de CiU, durant aquests anys ?
De moment i a primer cop d’ull pot semblar un simple afer personal, molt greu, però centrat en la vida privada d’una persona rellevant que ha estat president del país, i prou. Però, no, no ens equivoquem, les repercussions seran terribles a tots els nivells, i obren interrogants d’impossible resposta. D’entrada ens hem de preguntar perquè apareix aquest terratrèmol en aquests moments ? Precisament ara, a pocs dies de l’entrevista entre Rajoy i Mas. Es evident que aquesta noticia afebleix i dificulta la posició del president Mas, i de fet posa en dificultats tot el procés sobiranista. Però és que podem pensar en el coneixement que persones, grups o partits podien tenir d’aquesta situació i haver-la fet servir en el passat per aconseguir situacions de privilegi. Qui té peus de fang, no pot fer batalles en igualtat de condicions a qui està net i polit.
Tots els qui portem anys en política hem vist, investigat, criticat i denunciat actuacions de privilegi de l’entorn Pujol. En aquells moments, les crítiques i denúncies eren considerades atacs sense fonament o moguts per la mala fe, de militants antipatriòtics. Quantes vegades ens han atacat als socialistes per denunciar comportaments prepotents, sectaris o clarament abusius ? Ser patriota en determinats moments era tancar els ulls i mirar cap un altre costat. D’aquells comportaments i aquelles situacions, han vingut aquests resultats. El terratrèmol no ha acabat, en absolut. Ara aniran venint rèpliques i més rèpliques en forma d’informacions tant o més dures, xifres mai explicades, actuacions mai acordades... en una espiral que pot durar mesos.  I un nou partit entra en crisis, CDC, el principal del país, amb problemes amb el seu soci , UDC que ha començat a desmarcar-se per dalt de tot. Es casualitat la marxa de Duran Lleida? I ben aviat un altre partit entrarà en situació complicada, ERC. Qui cregui que tot plegat l’afavoreix, va ben equivocat perquè és el principal i únic suport al govern de CiU, i perquè demà passat veuran amb més claredat que la consulta del dia 9N, no té cap seguretat de ser celebrada. Quina sortida donarà al país? Quina alternativa li queda? Sumar-se al suposat Pla B, de CDC, de formar un govern de tots ? En el viatge cap Itaca, hem arribat a les Terres Ignotes, amb terratrèmol inclòs. A veure com ens en sortim ¡¡¡








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?