Sunday, May 18, 2014

 

UNA EUROPA EN CONSTRUCCIÓ - art. Regió 7

UNA EUROPA EN TRANSFORMACIÓ.
La majoria de partits catalans s’entesten a demanar el vot per resoldre els seus temes interns, en comptes d’explicar amb qui s’han aliat a nivell europeu i què pensen defensar per millorar les prestacions que rebem. Els resultats es miraran més en clau interna per veure si ERC passa al davant de CiU o quins percentatges treuen els altres, per comparar de cara les futures conteses electorals que estan per venir. D’aquesta manera converteixen les eleccions europees en unes eleccions de segon nivell quan , ara més que mai, esdevindran decisives per la transformació inevitable que ha de venir. Tot pot ser relantitzat, però tard o d’hora arribar l’hora de la realitat i s’imposa la necessitat de modificar-ho tot. I ara toca emprendre grans canvis per poder lidiar amb un futur ple de reptes .
A diferència d’aquests altres partits, el PSC s’ha imposat explicar un programa netament europeista, lligat al que ha estat sempre una prioritat pels catalans: Europa. Durant anys i anys, Catalunya havia esdevingut el territori més europeu d’Espanya, i aquest lideratge, com tants altres s’ha anat perdent amb el pas dels anys. Toca recuperar aquell vell anhel de ser més europeistes que ningú, i en les actuals circumstàncies, encara és més rellevant per quan la transformació de la UE en un unió federal, ajuda a trobar un millor encaix nostre dintre d’Espanya i dintre dels futurs Estats Units d’Europa. Hi ha pocs dubtes sobre l’obertura d’un nou panorama a nivell nacional i estatal, després d’aquestes eleccions i la anomenada tercera via, farà el seu curs. I és en aquesta nova realitat en la qual caldrà treballar i buscar el millor possible. D’aquí que quan més enfortim la UE més fàcil tindrem encaixar-hi la nostra realitat.
Però a banda d’aquest tema territorial, és evident que les polítiques europees han de canviar radicalment. De fet la unió de partits socialistes, planteja un gran esforç en tornar a l’Europa social, la que té com a prioritat garantir els serveis essencials a les persones, començant per la lluita contra l’atur i molt especialment el juvenil. No pot ser que una generació sencera encara no hagi començat a treballar. Tenim milions de joves a l’espera de trobar ocupació i els anys van passant sense veure-hi sortida. D’aquí la proposta de destinar vint-i-un mil milions d’euros en incentivar la ocupació de joves, però al mateix temps portar el crèdit a les petites i mitjanes empreses, i afavorir el desenvolupament econòmic de tot el conjunt, fugint de les polítiques , dites d’austeritat, que el que han aconseguit ha estat frenar tot el creixement i portar a l’atur a milions de treballadors. Però , a banda d’aquests grans principis, toca creure realment en que la UE ha d’esdevenir un autèntic Estat federal, en el qual imperi la política i l’autoritat central, en comptes d’estar en mans de les grans corporacions financeres. Toca anar cap una única autoritat econòmica, una única política fiscal, una única diplomàcia, etc, etc, és a dir, convertir la heterogeneïtat actual en una homogeneïtat que faciliti el desenvolupament integral de tots els països membres.
Ja sé que molt poca gent llegeix els  programes electorals i que la majoria no creuen en ells perquè sovint no es compleixen, però recomano la lectura del manifest socialista aprovat per aquestes eleccions i sobretot, les propostes procedents del PSC. Es podrà veure com sí contenen mesures concretes. Dintre de pocs dies tindrem a Barcelona el Primer Ministre de França, en Manuel Valls, com també Martin Schulz, el candidat a presidir la Comissió Europea. Animo a escoltar-los perquè tindrem una idea clara d’iniciatives concretes per un futur molt diferent al que hem viscut fins ara. No son promeses buides sinó que per necessitat interna, i obligació externa, la UE ha de ser transformada a fons per poder competir amb les altres potències, i qui millor ho pot fer és el partit socialista europeu, conformat per tots els partits socialistes ,presents a cada país. Que ningú dubti de la importància d’aquestes eleccions i qui les vulgui vendre en clau interna que ho faci, però la realitat és una altra. La realitat és que ha arribat el moment de liderar la gran transformació que necessita , per poder competir amb la resta del món. De nosaltres depèn el tipus de lideratge que volem







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?