Tuesday, October 29, 2013

 

PAGAR PER ANAR A BUSCAR BOLETS - art. La Rella




PAGAR PER ANAR A BUSCAR BOLETS?

Sembla que estar en plena crisis obra la imaginació del govern de la Generalitat per posar nous impostos. Si en època de vaques grasses varem dir que no al carnet del boletaire i a pagar per anar a buscar bolets, ara el Conseller d’Agricultura considera arribat el moment de tirar endavant.

Es a dir, quan pitjor va el país, més impostos per la gent més pobre. No és estrany amb els governs que tenim aquí i a Madrid que apugin el preu de l’aigua, de la llum, dels medicaments, etc, i que pensin en fer pagar per nous serveis o activitats, com la que tractem avui aquí.

Exigir un carnet de boletaire, és molt complicat, molt difícil de gestionar, i poc recomanable. Portar un control de tota la gent que s’endinsa en el bosc a nivell de tota Catalunya, precisa d’un munt de persones controladores. Si ja no en tenim per controlar temes tant essencials com els robatoris a pagès, caça furtiva, accés motoritzat al medi natural, etc, afegir-hi el control de cabassos i cistelles, sembla especialment complicat a dia d’avui.

En alguns països regulen les collites de productes naturals, en altres, posen límits de pes, per persona i dia, etc.

Ara i aquí, el més intel•ligent seria oblidar aquest tema fins millors temps. Que la gent no s’ho agafi com una nova penalització a la vida quotidiana, quan aprofita per sortir i fer salut, o agafar uns quants bolets per consum propi, o fer uns diners extres en temps de penúria. Cal saber que l’economia boletaire permet arribar a finals de mes a moltes famílies, complementa pensions de misèria o permet tirar endavant algunes compres i obres en moltes cases i comerços.

Quan les coses van mal dades com ara, el govern de torn, no ha d’escanyar als més pobres sinó anar a buscar nous impostos pels més rics. Aquí solem fer a l’inrevés. I aquest any, malgrat les pluges i els anuncis d’un gran any boletaire, més aviat serà discret. I si hi afegim que hi ha molts venedors i pocs compradors, el resultat de la temporada no serà gens positiva.

Per això encara molesta més, insistir en el carnet, pensat com un impost, i no en noves actuacions per fer més rendibles els boscos i treure’n més rendibilitat. Els més crítics, amb raó son els propietaris i pagesos que veuen una invasió de les seves terres, sense tenir-hi cap benefici. Al contrari, perjudicis amb brutícia, trencament de vailets, i destrosses vàries. Aquest sí ha de ser el problema a tenir present, i castigar aquests comportaments. Pel demés, deixem encara uns anys més les coses tal com son, i reprenem el debat quan hagi passat la crisis.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?