Monday, February 25, 2013

 

EL PSC CONTRA LES PROPOSTES DEL PP




EL PSC EN CONTRA DE LES PROPOSTES DEL PP EN MATÈRIA MUNICIPAL

Feia mesos que s’anunciava una modificació de la llei que regula les administracions locals. Es a dir, els ajuntaments. Ja la tenim aquí de la mà del Ministre Montoro, un ministre que no ha estat mai regidor, ni alcalde, i el resultat és un seguit de modificacions que poden comportar el desmantellament del món municipal, tal com el coneixem a dia d’avui.

De fet, en alguns temes, volen retrocedir a 40 anys enrere, quan qui es podia dedicar a l’ajuntament havia de tenir recursos privats suficients, o interessos per compensar la dedicació per medi d’altres iniciatives. Per tant, en comptes de mirar endavant, aquests del PP miren enrere i pretenen allunyar dels ajuntaments, les classes populars.

D’aquí una de les mesures més impactants. No volen tenir cap alcalde ni cap regidor amb retribució en cap municipi de menys de 1.000 habitants. Es igual la dedicació que necessiti aquell poble. Ningú podrà cobrar per un càrrec públic en aquests petits pobles. I de fet en pobles mitjans i grans, la reducció és brutal, de manera que en tota la comarca del Solsonès, només podria cobrar l’alcalde de la capital, i amb un sou tant esquifit que ningú podria acollir-s’hi.

La vicepresidenta del Govern de la Generalitat s’ha afanyat a declarar que aquests canvis no es poden aplicar a Catalunya perquè el nostre Estatut dona plenes competències en el tema, i no son d’aplicació aquí. Ella proposarà mantenir l’actual normativa. Fem-li confiança, però limitada. No tenim cap garantia de que el PP compleixi amb l’Estatut quan en altres matèries se l’ha passat pel forro.

Les propostes de les quals parlem poden suposar una regressió de molts anys en el funcionament dels ajuntaments, perquè al costat del tema de sous, n’hi ha d’altres de molt important, com la de treure competències municipals per passar-les a les diputacions o a la comunitat autònoma. I una cosa és coordinar i distribuir i una altra, treure competències en matèria d’ensenyament o serveis socials. Qui millor coneix aquests sectors que els propis membres del Consistori ? Perquè allunyar el poder de decisió , en comptes de deixar-lo ben a prop ?

Aquestes propostes son fruit de debats en un despatx a Madrid sense tenir un coneixement clar de la realitat municipal arreu del país, i molt especialment de Catalunya. Si en un lloc els ajuntaments han transformat el país, és aquí. Porten 34 anys de funcionament democràtic i la feina feta ha estat immensa. Els canvis proposats poden malmetre bona part de la feina feta, en tot aquest període.

I a dia d’avui no es pot pensar portar un ajuntament a “hores perdudes”. Al final de jornada, cansats i fora d’hores, quines gestions i tràmits es podran fer ? Què volen que als ajuntaments només hi vagin els qui s’ho puguin pagar, per tenir bons patrimonis, o bons ingressos , o pitjor, interessos directes en el municipi? Això ja ho havíem vist molts anys enrere, no volem tornar als vells temps, per això exigim respectar les competències municipals i millorar el seu finançament.

Res d’això és el que proposa el PP. Contra aquests canvis ens hem de rebel•lar tots els partits, perquè si triomfen, la pluralitat política serà inexistent. Prou difícil és presentar candidatures, com perquè es posin condicions totalment inacceptables als candidats que surtin elegits.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?