Thursday, January 03, 2013

 

SECTORS I TERRITORIS ESTRATÈGICS- art. Celsona




SECTORS I TERRITORIS ESTRATÈGICS

Permeteu-me tornar a les pàgines de Celsona per fer algun comentari sobre el tancament de TRADEMA, l’anunci de tancament parcial del Parador de Cardona, i suspensió d’actuacions en un parell de carreteres importants.

Durant 16 anys vaig estar Diputat adscrit pel PSC a les comarques de la Catalunya Central, i vaig tenir ocasió de tractar els temes que avui estan sobre la taula. Més ben dit que estan de plena actualitat, per la via negativa.

Parlem primer de TRADEMA. Es lògic patir quan un territori depèn massa d’una gran empresa. El monocultiu sempre és perillós, perquè quan cau, s’ho emporta tot al seu pas. Ho varem veure amb el tèxtil, o amb el carbó per posar dos exemples propers.

Amb tot, el cas de TRADEMA és diferent perquè no cau per no ser rendible sinó per altres factors, llargs d’explicar. Els qui hi treballen i tot el seu entorn, ja saben de què parlo, però el més greu és que en els darrers 20 anys Catalunya ha perdut la major part d’empreses “consumidores” de fusta de diferents qualitats.

TRADEMA , era una de les últimes i la seva caiguda comportarà pèrdues a tot el país. I aquí és on veig la miopia del govern de la Generalitat, a l’igual que va passar quan empreses fabricants de pasta de paper, varen caure, sense una especial atenció per part del govern de torn. Cada empresa que cau, ajuda a caure el sector forestal, ja molt castigat per altres crisis i altres factors.

Així, doncs, l’actuació del govern català ha estat tèbia, i reflecteix el poc interès que ha tingut pel sector forestal des de sempre. En parla molt, l’elogia, li raspalla l’esquena, però res més. Autèntiques polítiques de futur, innovadores, potents, i eficients, no les veiem per enlloc.

La pèrdua de TRADEMA és dura, per Solsona, i comarca, però igualment de dura pel sector forestal català. Mirem de no perdre la visió de país que tot govern ha de tenir. I que no se’ns digui que ara pensarà en una central de biomassa perquè és passar de tenir un gran vaixell a anar amb barca de rems.

El segon tema a tractar és la incògnita sobre el futur del Parador de Cardona, perquè té una altra importància estratègica, pel nord del Bages, i per tot el Solsonès. Un altre centre viable econòmicament que volen tancar parcialment, per raons genèriques i globals , a nivell d’estat. Una altra greu decisió no prou ben defensada pel govern català. Tenir el Parador obert o tancat, tindrà una gran repercussió per tot el territori immediat. I sinó ben aviat ho veurem.

I en quan a dues carreteres promeses de fa anys, també dormen el somni dels justos. Amb l’excusa de la crisis, la C-26: Solsona – Berga – Ripoll ha quedat totalment aparcada de les previsions del govern, així com la millora de la Crtra Sant Llorenç – Berga.

Quan diem que Catalunya està desequilibrada, ho exemplifiquem en territoris com el Solsonès o el nord del Bages. També ho podríem ampliar a d’altres parts del país, però ara i aquí el que em preocupa és no veure una acció contundent del govern de la Generalitat per frenar dos tancaments, de conseqüències estratègiques evidents: Tradema i el Parador de Cardona.

Governar és decidir i prioritzar. Venir només a acompanyar el dol, no serveix per res.

Joan Roma i Cunill, ex-diputat al Parlament pel PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?