Monday, January 21, 2013

 

LLIURES PER DECIDIR






LLIURES PER DECIDIR

Curiosament resulta que del posicionament del PSC depèn l’èxit o fracàs de la proposta de sobirania que s’ha de debatre en el Ple del Parlament del proper dia 23. Doncs, molt bé, que quedi clar que el PSC decideix lliurement el seu vot.

De moment, considero que les explicacions donades pels representants del partit, son adequades al que ha estat la nostra posició “tradicional”. I crec que hem de mantenir-la per coherència i sobretot per serietat.

No pot ser que en democràcia es discuteixi la “legalitat” de les lleis. Era lògic, i mostra de valentia qüestionar totes les decisions de les lleis franquistes, però mai podem qüestionar les lleis democràtiques. Seria la fi del sistema. I que ho facin partits com ERC, o CiU, allà ells, però el PSC no pot seguir aquest camí.

I resulta xocant, que ICV insisteixi tant en reclamar el vot del PSC, serà perquè tenen por de situar-se en la banda equivocada. No crec que bona part dels seus votants entenguin aquesta posició, i segurament pensen que si tots van cap el cantó equivocat la reacció serà menys contundent.

Malgrat el que puguin dir algunes enquestes, i alguns opinadors, tard o d’hora la realitat s’acabarà imposant, i és impensable dur a terme un referèndum, contravenint la legalitat. Això ens situaria, per sempre més, a la banda equivocada de la història. Quins arguments i quina força tindríem en els nostres municipis, per defensar la legalitat vigent, si el nostre partit l’hagués trencada, en un moment determinat?

Algú creu que CiU i ERC s’atreviran a donar el pas? De moment la imatge que dona el govern català és d’una mediocritat total. I escoltar Oriol Junqueras, dient tranquil•lament que el referèndum es farà, diguin el que diguin les institucions corresponents, provoca perplexitat, per una banda, i inquietud per una altra, perquè vol dir que no entén com funciona un país, i sobretot quins fonaments té un règim democràtic.

No ens deixem emportar per les pressions, ni per les crides i invocacions a “sumar”. Crec que expresso la opinió d’un gran nombre de militants i simpatitzants, dient que arribats el punt on estem, seria bo que els catalans puguem “decidir” , en una votació universal i vinculant, però clarament legal. Res d’aventures ni enfrontaments amb el govern central, per la legalitat. El PSC no pot donar cobertura a una acció il•legal. perdríem , per sempre més, la nostra coherència i la nostra serietat.

La invocació a “sumar-nos” a l’aventura, és lògica per part de partits que veuen que s’han ficat en un sidral impensable i increïble, en un país democràtic , immers en una UE que mai avalaria una aventura com aquesta. Si UDC i ICV volen tenir-nos al costat seu, que vinguin a la nostra posició i així, serem més a anar per un camí difícil, però legal.

Estem en un dels moments més delicats de la nostra història, i Catalunya no es pot situar en una posició equivocada i incomprensible pels demòcrates. En democràcia les lleis no es discuteixen, s’acaten. I sinó agraden, es procedeix a la seva modificació. No hi ha dreceres. Siguem-ne conscients. Fins ara la fermesa i contundència de Pere Navarro, suposa l’obertura d’una nova etapa del PSC, en la qual no ens sotmetem als desitjos ni exigències dels altres partits, sinó a la coherència i voluntat dels nostres votants. Ben aviat, es veurà qui està equivocat i qui no.

Joan Roma, President del Consell de Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?