Monday, October 22, 2012

 

IDEES CLARES, SENSE ENGANYS, art. Regió 7


IDEES CLARES, SENSE ENGANYS

Estem en un temps realment excepcional, i si tots mantenim les idees clares i foragitem els enganys, la campanya electoral pot esdevenir veritablement interessant. De fet, ja ho és ara, quan comencen a escoltar-se veus clares i sense embuts. No és hora d’equilibrismes sinó de parlar clar, ja era hora.

Artur Mas i CiU haurà d’aclarir molt més la seva aposta independentista, perquè costa de creure-la si per una banda escoltem Duran i Lleida, proclamant-se no independentista, i d’Artur Mas, escoltem una aposta per la interdependència, i reconèixer que la lletra petita de la UE, deixaria Catalunya , fora d’ella, en cas d’una independència, plena, com volen els autèntics independentistes.

Aquí estem, doncs, quan encara falten prou dies de campanya com per obligar a deixar les coses molt més clares del que ho son ara. Es fàcil llençar un repte, però aquest repte ha d’estar ben estudiat i calculat, i no improvisar sobre la marxa, com ho veiem en Artur Mas.

Tot és molt més complicat, i molt més interdependent del que alguns volen veure i fer creure. Estem en un món global, i el que una part decideix, repercuteix en la resta, i ara la UE té el major repte en posar ordre al sistema financer, i pensar que facilitarà o es ficarà en un terreny com el que debatem aquí, és no tenir les idees clares.

Sembla ser que tindrem ocasió de contrastar els tres grans models que resoldran aquestes eleccions. Està en marxa un debat a tres bandes amb el PP, defensant l’autonomisme i una recentralització d’alguns serveis, CiU amb un independentisme a la carta, i el PSC amb un federalisme asimètric, similar al vigent a Alemanya. Serà un debat de gran interès perquè veurem els principals trets dels programes electorals de les tres principals forces polítiques catalanes.

També serà un bon moment per parlar clar sobre el finançament i l’austeritat en la despesa. Retallar no vol dir austeritat. L’austeritat ha d’imperar sempre en totes les administracions,en canvi les retallades tenen un caràcter universal i indiscriminat.

Per això, en el debat del qual parlem i en múltiples altres indrets podrem constatar que no tot s’ha de limitar al model territorial, sinó al model de societat que volem. Fins ara sempre havíem centrat els debats en l’estat del benestar. Tothom volia saber quins progressos es pensaven fer en matèria de sanitat, educació, benestar social. Quins nous serveis es posarien en marxa per afavorir els més necessitats... Ara, es vol escatimar aquest debat per centrar-ho tot en un de sol, que deixa les persones en l’oblit.

Res d’aixó, tenim prou interès i prou temps com per exigir claredat en tots els programes i foragitar els enganys. Recordem els grans compromisos electorals de CiU , prometent rebaixar a la meitat els aturats, o preservant els sectors bàsics de sanitat, ensenyament i benestar social. Tots han estat retallats fins extrems insospitats. D’aquí que escaldats durant aquests dos anys de govern d’Artur Mas, ens mirem amb més detall que mai, què promet respecte el que no ha fet, i com ho pensa fer ara, si no vol augmentar impostos als qui més tenen.

Tots els partits han d’enfrontar aquest repte i no vulguem reduir la campanya i les eleccions al simple fet del model territorial. El que haguem de ser els catalans, s’haurà de debatre i aprovar després de les eleccions amb la vista posada als resultats obtinguts, i a la legislació vigent. En democràcia no hi ha dreceres, ni aquí ni enlloc.

Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?