Tuesday, September 07, 2010

 

CAP TERRABASTALL- art. Regió 7

CAP TERRABASTALL
A diferència de molts companys i companyes articulistes, el fet d’estar a tocar la Diada, no em provoca una mena de febre reivindicativa, ni sobiranista, ni de rauxa esporàdica a la espera de que passi aquest dia, i els més propers.
Cada any veiem, un estol d’articles, llibres, conferències, etc, que pretenen fer pujar la temperatura del país, apostant per imatges i propostes independentistes que ben poc tenen a veure amb la realitat quotidiana. Ho tornarem a veure, i ho tornarem a patir, però dintre de quinze dies, tot retorna a la normalitat , malgrat alguns esforços ben maldestres de col•lectius amb ànims d’enverinar les relacions internes a Catalunya, i d’aquí respecte Espanya.
Però, el temps posa les coses al seu lloc, o almenys demostra qui tenia raó i qui, no. I cada mes que passa, posa més en evidència als qui pronosticaven, gairebé l’ensorrament de Catalunya, davant una sentència del Tribunal Constitucional que , aquí sí, cal criticar obertament, pel contingut i les formes.
De moment no s’ha produït cap terrabastall ni cap retrocés en l’actual autogovern. Les competències, els serveis, la capacitat inversora, l’autoritat del govern català, no s’ha vist mermat en cap de les seves àrees ni serveis. Es més, el govern Montilla ha aprovat diferents actuacions que suposen una clara millora en sectors essencials per la vida del país, com poden ser transports, indústria o finances, per posar tres exemples ben recents.
La serietat, prudència i fermesa del president Montilla, va fent el seu curs, i tot indica que els aspectes retalladors o limitadors que contenia la sentència del Tribunal Constitucionals estan trobant solució a nivell de negociació entre el govern central i l’autonòmic. El que queda clar és que no hi ha ni es preveu cap mena d’involució en l’autogovern que tenim els catalans. Almenys, de moment, res demostra aquest perill.
Cal esperar, i en ben poques setmanes tindrem les mesures proposades, a nivell de canvis legislatius generals, per encaixar-hi els avenços que contenia l’Estatut retallat pel TC. Fem confiança en els negociadors, i una altra vegada, el temps dirà qui té raó i en qui podem confiar.
En temps de crisis i turbulències com les que estem passant, sempre hi ha els profetes del catastrofisme que llegeixen i interpreten la situació present amb ànims trencadors. Precisament van en direcció contrària al que li convindria al país. En temps de mudances no fer canvis, o almenys no canvis traumàtics, ni experimentals. La situació és tant greu que convé la màxima prudència i solidaritat entre CCAA i entre països.
Passat el temps d’indignació i crítica a una sentència inoportuna, mal fonamentada i mal feta, toca encaminar els passos a limitar els danys i refer el camí dissenyat. Els politics tenen la obligació de no tirar la tovallola, ni perdre el nord, sinó buscar sortides dignes i factibles. El país ho exigeix, i és molt poc seriós anunciar, ara, referèndums que mai havien proposat, ni concerts econòmics que mai havien defensat, ni propostes de funcionaments transparents en les que no hi creien quan estaven en el govern.
El que ara toca és gestionar el present amb vistes a un futur prou complicat com per inventar receptes estranyes o fer promeses d’impossible compliment. De moment el camí del President Montilla està prou ben dissenyat com perquè sigui el més idoni en els temps que estem. I sinó , una altra vegada el temps dirà qui té la raó.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?