Thursday, March 11, 2010

 

PRESERVAR EL PATRIMONI- art.revista Tasta

PRESERVAR EL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC.
Es evident que una de les prioritats d’un ajuntament ha de ser preservar el patrimoni natural i l’arquitectònic. Aquest és el cas de Borredà, des de fa molts anys, i fruit d’aquesta preocupació han estat diverses actuacions en tot el terme municipal. Parlem de patrimoni històric, arquitectònic, privat o públic.
Borredà, té 43,6 quilòmetres quadrats i una llarga història , propera als 1.200 anys. Això significa tenir una gran varietat de construccions , d’estils i d’usos. Fa prop de cinc anys que varem aprovar l’inventari del patrimoni, i la xifra d’elements interessants és realment elevada.
En tenim d’autèntica primera divisió, com l’església romànica de Rotgers, o el Pont de Roma, sobre la riera de Merlès, passant per altres esglésies no menys interessants com la de Sant Martí de Boatella, la de Casamitjana, Sant Esteve, etc,
En el sector privat, cal destacar els molins fariners i bataners que havia tingut el poble i que varen donar riquesa durant molts anys al poble. De 14 que havia tingut, en queden uns quants en relatiu bon estat de conservació. I un d’ells ha estat objecte de restauració, prèvia cessió a l’ajuntament, per vint-i-cinc anys amb la intenció de recuperar-lo totalment i fer-lo visitable, tant el molí com el canal i bassa d’alimentació. Es tracta del Molí de Subirà, situat a 2 quilòmetres del nucli urbá.
I dintre del poble, es pot veure la magnífica ordenació i planificació de les cases , nascudes a partir d’un vell hostal a mig camí entre Berga i Ripoll. Aquesta casa, coneguda com la Casa del Pou, està protegida i properament serà restaurada, tot recuperant com espai públic, el vell pas entre l’era de la casa i la placeta, tapiat des de fa molts anys.
El carrer de la Font, que era el pas del camí ral, mostra l’antiguitat de les cases i l’estretor de les construccions. Cases amb noms dels oficis que s’hi duien a terme, com Cal Cisteller, o noms curiosos com Cal Bisbe, Cal Sant Pare, Can Pistola, o Cal Rasqueras.
Durant anys s’ha preservat aquest llegat arquitectònic i ara dona gust veure tot el nucli antic restaurat i preservat de cara a les properes generacions.
I si anem a fora del nucli, trobarem nombroses cases pairals amb rellevants noms i centenars d’anys a les espatlles. Son hereves d’un passat en que Borredà tenia 180 cases de pagès habitades, una autèntica riquesa agrícola, però també ramadera, amb ramats de xais com ja no es veuen.
Preservar tot aquest ric i variat patrimoni és cosa de tots. I així ho ha entès l’ajuntament i així ho han fet els particulars, deixant un poble esplèndid. Queda, però encara molt per fer, i a nivell municipal, a part d’acabar i posar en marxa el Molí de Subirà, també vol actuar en la restauració del Pont de Roma ( pont romànic situat prop del Cobert de Puigcercós), del Pont de Sant Joan, sobre la riera Margançol, i recuperar en la mesura del possible l’antiga església de Salselles. Aquestes propostes seran els objectius dels propers anys. Ara, però , el patrimoni arquitectònic és tant valuós i variat com ho és el patrimoni natural de tot el terme municipal.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?