Tuesday, September 29, 2009

 

DE LES PARAULES, ALS FETS

DE LES PARAULES, ALS FETS
Fa un parell de dies que vaig rebre els darrers acords de Govern, i finalment he vist que s’ha passat de les paraules als fets, a nivell de canvis substancials en la tramitació dels projectes lligats a energies renovables.
Era realment contradictori apostar per les noves energies i en canvi, convertir la seva petició, tramitació i execució en un autèntic viacrucis burocràtic. Els alcaldes que hem tingut alguna sol•licitud ,hem pogut comprovar fins a quin punt era problemàtic i llarg tot el procediment. Tant llarg que, el termini promig ha estat de 5 anys. Una eternitat pels impulsors i inversors.
Doncs, bé, el compromís del president Montilla d’abreujar tràmits i eliminar papers, ha portat a dictar un nou Decret que regula les instal•lacions de parcs eòlics i horts fotovoltaics, de manera que els terminis passin dels 5 anys actuals a 18 mesos. Ja era hora.
I un altre Decret garanteix el respecte al medi natural i al patrimoni paisatgístic per part de les instal•lacions d’energies renovables. Es a dir, que s’aposta clarament per elles, tot i fer-les compatibles amb el territori. Vale, és el que esperàvem tots els que creiem en un futur molt diferent de l’actual a nivell d’ús de les diferents fonts energètiques.
Visitant altres països ja hem vist l’enorme implantació de parcs eòlics, i la seva acceptació per la gent del territori com a mal menor, a l’hora de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. El mateix podem dir de les instal•lacions d’energia solar. I ben aviat veurem instal•lacions vora el mar, per aprofitar l’energia de les onades. Es el final d’una època i l’inici d’una altra molt diferent.
De fet, vist com son les coses, una vegada acceptada la realitat i apostant per un futur molt menys contaminant, havíem d’arribar on ara estem. Millor , uns anys enrere, però millor ara que més tard. I moltes d’aquestes instal•lacions permetran arrelar gent en el territori, perquè pagesos i propietaris rurals, podran obtenir uns beneficis de les seves finques que ara no tenen. I els ajuntaments , i amb ells, la població podrà beneficiar-se d’uns ingressos considerables per acollir instal•lacions com aquestes.
I els Decrets arriben en un bon moment. En plena crisi econòmica, però també energètica , de manera que les noves inversions poden rellançar una part de l’economia i crear molts llocs de treball, a banda d’abaratir un element tant essencial per l’economia com és l’energia.
I és que de les crisis en poden sortir grans solucions. I si ja veiem vehicles elèctrics, o mixtes, és perquè els combustibles fòssils es van esgotant i arribaran a preus prohibitius. També en aquest sector li ha arribat l’hora de la gran revolució. Hem d’estar satisfets d’aquests canvis perquè van en la bona direcció. I tant important és l’aposta per una mobilitat radicalment diferent de la viscuda fins ara, com l’aposta per les energies renovables a gran escala. I si es fa una aposta clara i contundent, és lògic que es posin tots els medis per fer-la viable. Fins ara, se’n parlava molt, però les traves desanimaven els inversors. Ara, s’ha passat de les paraules als fets i el canvi el veurem ben aviat arreu del país.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?