Wednesday, May 20, 2009

 

PENSAR EN LES EUROPEES

PENSAR EN LES EUROPEES
El dia 7 de juny hi ha eleccions al Parlament Europeu i la campanya és poc visible, de manera que pot passar mig desapercebuda i fer que la abstenció superi cotes mai vistes. Seria una llàstima perquè en aquestes eleccions es decideix quina gran força política serà l’encarregada de tirar endavant la propera etapa de la Unió Europea. I segons siguin els dretes o les esquerres, podem anar bé o malament.
La construcció europea és una realitat, però va excessivament lenta. Al final hem de tenir un estat federal, format per tots les països que en formen part i que hauran cedit part de les seves competències a un govern central. De fet , de govern ja en tenim, però encara amb poder insuficient.
De totes maneres ,a cada mandat el Parlament assumeix noves competències i funcions, i ara mateix un bon nombre de lleis espanyoles i catalanes s’han de modificar per adaptar-les a les normatives europees. Això vol dir que son considerades com de major nivell i ens obliguen a complir-les. Es una mostra de la importància d’aquesta nova realitat.
I ara toca decidir, qui ha de portar les regnes els propers anys. En aquest moment son les forces de dretes les majoritàries, i el procés ha estat lent, poc ambiciós i poc social. Clarament al revés del que propugnen els partits d’esquerres i molt especialment el partit socialista, el de més pes en el Parlament.
Davant la crisi global, convé tenir un govern fort , amb les idees clares i capaç de parlar de tu a tu amb les altres potències mundials. La globalitat obliga a agrupar forces i fer front als reptes amb els màxims recursos disponibles.
La Unió Europea té un enorme potencial, però políticament és feble, i no està en condicions de marcar agendes i compromisos a nivell mundial. Es hora de poder-ho fer. I més en els temps de crisis que corren, i que no s’han agreujat precisament per l’existència de la UE i d’una moneda forta com l’euro. Però queda molt per fer i avançar.
Si seguiu una mica la campanya, podreu veure com del Parlament Europeu ja depenen moltes de les coses quotidianes. I de nosaltres depèn que moltes altres canviïn en la bona direcció. Els socialistes catalans han estat els més actius a l’hora de treballar per aquest gran projecte europeu. Ara tornen a presentar-se per sumar-se al gran grup de les esquerres europees, per poder arribar a conformar una majoria que garanteixi el canvi desitjat.
Ens pertoca a tots participar i fer confiança en els que proposen una Europa més social, més equilibrada, més forta, i alhora respectuosa amb les diferències dels pobles que la composen. El dia 7 de juny nosaltres tenim la paraula per decidir.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?