Tuesday, May 19, 2009

 

l'APLEC DE SALSELLES

L’APLEC DE SALSELLES:
El passat diumenge tingué lloc la caminada i aplec de Salselles. Un aplec que va ser recuperat pel municipi de Sant Martí d’Albars i que va complir la seva novena edició amb la participació d’unes 200 persones.
Moltes varen venir caminant des de Sant Martí ( unes 3 hores), o des de Lluçà, (unes 2 hores) o des de Prats. Realment vaig tenir una grata sorpresa al veure tanta gent i tan ben organitzada.
Era la meva primera participació i varem anar-hi amb el meu nebot en Marc. En el meu cas com alcalde de Borredà, convidat per l’alcalde de Sant Martí i per l’alcaldessa de Lluçà.
De fet hem parlat ja diverses vegades sobre Salselles i sobre les possibilitats de poder actuar en l’antiga església, abans no caigui del tot. Hem fet arribar peticions al Bisbat de Vic, però fins ara no hem tingut cap resposta, ni positiva ni negativa. I aquesta és una condició indispensable per poder invertir diner públic en un lloc particular.
A la 1 es dir missa, i al final, els 3 alcaldes varem intervenir per dir que tots tres tenim interès en que es pugui salvar l’edifici, i poder-lo recuperar. També varem posar com a condició indispensable que el Bisbat cedeixi la propietat de l’edifici mig ensorrat que queda i del terreny annexa per poder invertir i recuperar-lo.
De fet, en les properes setmanes farem una gestió directa davant del Bisbe i l’anirem a veure tots tres per demanar-li aquest gest.
Cal saber que Salselles havia estat municipi independent fins l’any 1898, en que va demanar ser agregat a Borredà. Tenia 200 persones en aquell moment i 19 km2. Com alcalde de Borredà, per tant em sento obligat a cuidar d’un territori que es va incorporar al nostre terme municipal i és lògic que donem totes les facilitats als pobles veïns per fer-hi un aplec cada any.
Pel que vaig saber els dos pobles eren molt devots de la Mare de Deu de Salselles, i anaven de peregrinatge cada any o quan les coses estaven molt malament per intercedir favors.
Fa uns 32 anys que des de Borredà es varen anar a buscar les teules de l’església de Salselles per fer-les servir per l’església parroquial, i això significà la mort de l’edifici. Tots sabem que quan una casa perd la teulada, és una casa condemnada a mort. I efectivament l’església de Salselles es va anar deteriorant , fins arribar al punt actual en que queda dret el campanar, però amb perill de caure i ja fa anys que tota la volta central es va ensorrar.
Es una llàstima haver actuat així, tot i que en aquells temps molts monuments no es valoraven com ara, i aquesta església no era romànica, ni d’un gran valor arquitectònic i es va creure que si no s’emportaven les teules per la parròquia algú altre se les emportaria .
En resum, que el mal ja està fet, i la imatge nova de la Mare de Deu la guarden a Sant Martí d’Albars. Cal saber però que havia existit una imatge romànica que com tants altres tresors nostres fou destruïda per la guerra civil. Francament, la guerra es va emportar un munt de riqueses i tresors artístics dipositats en diferents edificis del terme municipal, i que ara serien un motiu d’atracció i orgull.
Tornant a l’aplec, la festa va durar gairebé tot el dia, i ara queden els deures per fer, que és preparar una reunió amb el Bisbat i proposar la cessió de la propietat per poder iniciar una actuació, anant a buscar subvencions una mica a tot arreu.
En qualsevol cas, és interessant constatar la bona memòria de la gent de l’aplec i les explicacions donades per persones que havien nascut i viscut en algunes de les cases d’aquest antic municipi i que ara és nostre.
Joan Roma, alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?