Wednesday, May 13, 2009

 

CAMINADA A SALSELLES

CAMINADA – APLEC DE SALSELLES
Aquest diumenge dia 17, tindrà lloc una caminada- aplec des de Sant Martí d’Albars fins a l’església de Salselles (Borredà).
Des de fa un grapat d’anys es realitza aquesta caminada, amb una missa, dinar popular i concert – ball a la tarda.
Aquest any l’alcalde de Sant Martí i l’Alcaldessa de Lluçà m’hi ha convidat perquè tots dos tenen interès en parlar del futur d’aquesta església. Es curiós però es veu que des de sempre la Mare de Deu de Salselles era venerada pels dos municipis veïns nostres, i ara voldrien demanar la seva recuperació.
No és la primera vegada que en parlem. De fet amb l’alcaldessa de Lluçà n’hem parlat vàries vegades i jo personalment també he traslladat la petició al Bisbat de Vic.
Molta gent no sap que el municipi de Salselles era un municipi independent fins l’any 1898, en que varen fer una assemblea de poble i per unanimitat van decidir demanar la agregació al municipi de Borredà per considerar que els 214 veïns que hi havia en aquell moment no permetien tenir els serveis indispensables per un poble.
Realment, interessant la iniciativa i la decisió perquè ara anem en sentit contrari. He llegit l’acta de la reunió i la signatura de bona part dels veïns i és un document de gran rellevància pel que té de història del nostre poble.
D’aquí ve que Borredà tinguem un terme municipal força gran: 43,6 km2. Ho és perquè es va afegir el de Salselles que en tenia 19 km2.
Però bé, tornant al principi, hi ha una colla de veïns de Sant Martí i de Lluçà i altres indrets de la comarca del Lluçanès que demanen la restauració de l’església de Salselles. Actualment està en molt mal estat i en pocs anys més pràcticament haurà desaparegut. Com alcalde de Borredà em sento co-responsable d’aquest monument, tot i que és propietat del Bisbat de Vic i per tant a ell pertoca decidir.
Abans teníem un contacte sovintejat amb el vicari general, però des de fa uns anys, el contacte s’ha perdut i no és fàcil arribar a acords de transmissió de propietat quan es tracta d’un monument religiós.
En les reunions tingudes amb persones interessades en la recuperació els he deixat molt clar que l’ajuntament no podem actuar sinó és de la nostra propietat. No puc demanar subvencions ni invertir diner del poble, en un edifici aliè. Hem demanat alguna vegada la possibilitat de poder traspassar la propietat de l’església i el seu entorn, però a data d’avui no tenim cap resposta en cap sentit.
Fa molts anys es va descobrir la teulada , i bona part de les teules varen servir per arreglar la teulada de l’església parroquial de Borredà. Eren altres temps i altres moments, i quan un edifici perd la teulada es deteriora molt ràpidament.Es el que ha passat a Salselles. Ha caigut bona part de l’edifici, i a no massa tarda només quedaran les restes.
Per tant, una possible restauració és complicada i molt costosa. Si es vol fer, s’ha de començar per deixar clara la propietat. I de fet és del bisbat , ningú ho discuteix. Perquè pugui intervenir un ajuntament ha de ser municipal i per aquí caldria començar. Tot seguit veure què es pot fer, com , i quan pot costar.
En fi, de tot plegat parlarem els alcaldes aquest diumenge, i per mi serà la primera vegada que assisteixi a un aplec que es fa en el terme municipal, però provinent d’un poble veí.
Joan Roma , alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?