Tuesday, May 15, 2007

 
MANERES DE FER
Fa un parell de dies en aquest mateix diari i amb gran titulars ,se’ns explicava l’informe de la Sindicatura de Comptes respecte la gestió de la construcció del Cremallera de Montserrat. Pels qui vàrem seguir el projecte de molt a prop, com va ser el meu cas, en tant que Diputat al Parlament no ens diu res de nou que no hagués denunciat, però és bo que apareguin aquests informes ni que sigui amb un retard de prop de 4 anys perquè donen a conèixer unes maneres de fer típiques de CiU. I en l’època en que estem és molt il·lustratiu.
I és que el projecte del cremallera tenia tots els ingredients típics de les maneres de fer dels millors temps de CiU. Es a dir, primer fou una gran promesa, reiterada any rere any i que mai es feia perquè sempre hi havia algun compromís electoral més important que no pas aquest.
Finalment quan li va venir el rampell al President Pujol de que tocava fer-lo, el Departament de Política Territorial amb Felip Puig al davant es va posar a “fabricar” un projecte de pressa i corrents. Per vestir-lo també varen “improvisar” un estudi de previsions d’usos i costos que no s’aguantava per enlloc. Sumaven i multiplicaven els futurs usuaris amb una alegria digne d’un becari vingut de fora. Hi havia dies que pujaven i baixaven de Montserrat 25 o 30 mil persones. Tot plegat “quadraven” les xifres amb filferro i tots contents.
Les obres quan tocava fer-les per designi presidencial i amb presses electorals, es feien com es feien. Sense prou estudis geològics, sense preveure cap màquina diesel per possibles avaries de les elèctriques, sense doble via a tot el recorregut, etc, etc, i amb capricis del director de FGC que no venien justificats per cap exigència concreta, com la moqueta dels vagons, llums de decoració i altres menudències que multiplicaven els costos a un ritme brutal.
Al final, sobrecostos enormes i funcionaments complicats de cara el futur, i balanços de guanys totalment negatius. I vull recordar aquests temes perquè en el seu moment se m’acusava d’informacions no fidedignes ni ajustes a la realitat. Tard o d’hora la veritat surt. I ho vull aprofitar per recordar quantes altres obres s’han realitzat amb aquesta poca atenció a la rigorositat.
I empipa que ara alguns dirigents de CiU amb antics alts càrrecs en els governs de la Generalitat gosin criticar actuacions de l’actual govern quan ells varen ser els promotors d’obres iniciades i acabades amb mal peu com l’ Eix Transversal, o el mateix Eix del Llobregat, a part de promeses no sostingudes per projectes viables com el de Coll de Pal, o el telefèric de les Fonts del Llobregat, per anomenar-ne només alguns dels molts que varen vendre, sense dotacions pressupostàries com una dotzena de depuradores de la Catalunya Central.
En aquestes eleccions municipals precisament s’ha de valorar molt la gestió, la bona gestió i administració dels diners públics. Però també la planificació a curt i llarg termini , de manera que no s’improvisin solucions que després es mostren ineficients o clarament inoperants.
En aquest sentit veure en el diari les explicacions donades per la Sindicatura ajuda la gent a veure com ha governat cada partit, i ajuda a decidir el vot de cara les eleccions del dia 27. Perquè hi ha una manera de governar per cada partit, i els socialistes hem demostrat durant molts anys una bona planificació i administració, primer en els ajuntaments i ara a la Generalitat. Es una de les millors cartes de presentació que tenim, i és bo contrastar-ho amb altres forces polítiques, especialment amb CiU.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?