Tuesday, December 12, 2006

 
MON RURAL I BANDA AMPLA
Anys enrere els que vivim a pagès sempre reclamàvem carreteres com a sortida indispensable per trencar l’ aïllament i poder rebre serveis de les ciutats properes. Ara, tot i continuar reivindicant el tenir bones carreteres, exigim no perdre el tren de les noves vies de comunicació: les telecomunicacions ,enteses en les seves diverses variants.
Els alcaldes de pobles petits fa anys que protestem per la mala cobertura de la telefonia mòbil, de la senyal de televisió ( de tots els canals) , de les ràdios que també moltes son impossibles d’escoltar, i més recentment de la ADSL. Es a dir, de la connexió a Internet en les seves diverses variants : per cable o per ones.
Per experiència puc dir que cap de les grans empreses té el més mínim interès per venir a un territori que li proporcionarà pocs diners. Som poca gent, per tant hi haurà poca clientela i això vol dir invertir molt per rebre poc. O el que ells entenen per poc. De fet en un bloc de pisos de qualsevol ciutat hi tindran més usuaris que no pas en molts dels nostres municipis.
Tanmateix les administracions son per vetllar per tot el territori i sovint s’ha exigit a les grans empreses que si es mengen el tall també han d’agafar alguns ossos. Fins ara l’anterior govern de la Generalitat no va fer servir les seves atribucions i va deixar fer ,sense intervenir. Aquella política ens ha portat a la situació actual en que els pobles petits estem en desavantatge respecte els grans. Com ha passat sempre i això no pot continuar si volem reequilibrar el país.
I per fer-ho res millor que posar els principals serveis a la població en les mateixes condicions en un lloc que en un altre. El govern de la Generalitat ha decidit dedicar una important partida per acostar les noves tecnologies a tot el món rural. Aquí hi som nosaltres.
En poques setmanes tot el Lluçanès ha de tenir cobertura adequada del que la Generalitat anomena Banda Ampla Rural. Es a dir, connexió a Internet via ones, no per cable i amb un sistema i una banda prou potent i fiable com perquè s’hi pugui treballar adequadament. Aquest servei s’ha concedit a la empresa Iberbanda la qual ha de fer les connexions i el manteniment.
Per a molta gent aquest tema pot semblar irrellevant o no especialment important. Res d’això , ans el contrari. Molta gent es planteja anar a pobles petits sempre i quan tingui un servei bàsic com aquest que permet treballar lluny del lloc de treball fixa i tanmateix fer feina. També és essencial per a empreses de tota mena i molt especialment per la hostaleria i turisme. Cada vegada més la gent reserva per Internet, en comptes de fer-ho pels mètodes tradicionals fins ara.
Si les previsions es compleixen, doncs, haurem acomplert una vella reivindicació de no tornar quedar enrere del progrés. I ara el progrés ve per ones o per cable. Tenim altres feines pendents, com l’arribada en bones condicions de la TDT, primer i la de la televisió interactiva, després, o que realment tinguem cobertura perfecte de telefonia mòbil i poder escoltar la emissora de ràdio que vulguem. Això en bona part de la comarca és impossible. Son deutes pendents que haurem de reclamar al nou govern perquè de tot plegat en resulta un país equilibrat per a tothom, no només pels que viuen en ciutats o molt a prop de grans ciutats.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC. Article per La Rella.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?