Monday, January 28, 2019

 

SERVEIS ESSENCIALS, EN PERILL - art. El 9 Nou


SERVEIS ESSENCIALS, EN PERILL.

Molts de nosaltres havíem cregut que les conquestes adquirides, després d’anys de reivindicacions i lluites, havien arribat per quedar-se i res les posaria en perill. Santa Innocència. Totes les conquestes, fins i tot les de l’estat de benestar, poden ser objecte d’atacs, reduccions i supressions, en funció de qui estigui al capdavant del govern, o dels governs.
Ressonàncies magnètiques , a un any vista. Visites al cardiòleg, a mig any. Manca de pediatres en moltes àrees sanitàries. Escassetat de neuròlegs, a nivell general. Fins i tot, manca greu d’anestesistes que obliguen a suspendre operacions imminents, i un llarg etcètera, motivat per la fugida cap a terres més generoses, de milers de metges de família i especialistes, han portat la sanitat catalana a segona divisió. I sinó fem atenció, podem acabar, a tercera.
Cosa semblant ha passat a Ensenyament, amb supressió de multitud de places a primària i secundària, amb increment d’alumnes per aula, i deixant per anys a venir la construcció de noves escoles i instituts.
Si entrem en la immensa i problemàtica àrea de Serveis Socials, el panorama és molt més greu per quan estem tractant amb persones de necessitats múltiples i molt diverses. L’envelliment general de la població, juntament amb un progressiu empobriment de les llars, produeixen situacions molt complicades de resoldre, a nivell particular, i encara més a nivell públic quan , sovint, han de ser els ajuntaments, els solucionadors de les mancances.
Cosa semblant passa, en un altre àmbit estratègic del país, com és la manca d’efectius en el Cos dels Mossos d’Esquadra, o dels Bombers. Van passant els anys, les plantilles es van envellint, igual que el material, i les convocatòries es van posposant a l’espera de millors temps. Mentrestant el govern de la Generalitat, ocupat en altres coses, no té temps ni disponibilitat per encarar el principal problema, com és el de recuperar l’estat del benestar, compensant les enormes retallades iniciades pel president Artur Mas. Retallades que en alguns casos varen suposar disminucions d’un 30 % en les partides pressupostàries.
L’excusa fàcil sempre ha estat el mal finançament de Catalunya. Es cert que hi ha hagut un insuficient finançament, com també l’han tingut els ajuntaments, i tanmateix hem aconseguit prioritzar els temes, i preservar els serveis municipals, compensant en molts casos, serveis de la Generalitat per considerar-los vitals pels nostres ciutadans.
Un deficient finançament, obliga encara més a gestionar bé, i evitar despeses inútils. I d’aquestes ,el govern de la Generalitat n’ha tingut i en té, a centenars. El resultat de tants anys de mala gestió ha aconseguit portar el deute de la Generalitat a una cota mai imaginada, com son 78.500 milions d’euros. Un 60 % del deute està en mans del govern central, i la resta en entitats financeres, generant tot plegat més de 3 milions cada dia, en interessos.
Arribats en aquest punt, és evident que la situació financera, ha de ser la principal preocupació i ocupació del govern català, aparcant o deixant de banda, somnis de grandesa o batalles perdudes, per anar al gra, i aconseguir redreçar la situació. Una primera mesura seria apostar per aprovar els pressupostos generals de l’estat, per aconseguir uns ingressos extres, que permetrien millorar infraestructures, equipaments i serveis. I tot seguit, aprovar uns pressupostos propis, amb pactes amb partits de casa, que busquen recuperar l’estat del benestar, en comptes de fugides endavant que no porten enlloc més que al fracàs i la frustració.

Continuar amb l’atonia actual, és portar tots els serveis essencials a una vida vegetativa, de simple supervivència, sense millores ni increments, cosa que empitjora dia a dia, pel lògic envelliment dels professionals i dels materials. Ho veiem a Sanitat amb els retards, i la impossibilitat d’atendre la gent com caldria. Ho veiem en Ensenyament, amb el deteriorament de serveis. I tant mossos com bombers ja han exposat la manca d’efectius i materials adients, per fer bé la seva feina....teníem un país de primera, que ha baixat a segona, amb perill de passar a tercera. Res està guanyat per sempre. Cal batallar per recuperar-ho.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?