Friday, February 17, 2017

 

INCREIBLE DISCRIMINACIÓ DE LA DONA - art. Nació Digital Solsona


INCREÏBLE DISCRIMINACIÓ DE LA DONA.
Es ja habitual que setmanes abans de celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de març, apareguin en els mitjans de comunicació, informes i estudis sobre la situació a dia d’avui, en diferents àmbits de la vida personal o col·lectiva.
Doncs, bé, avui faig referència a un informe de la situació de la dona a Catalunya, a nivell laboral. Estem, com estem, en ple segle XXI, resulta que la dona cobra un 26% menys que un home. Ras i curt, a nivell anual aquest percentatge es tradueix en uns ingressos de 7.000 euros menys, de promig. Una autèntica fortuna si mirem els sous habituals en els temps que corren.
Com és possible que un país modern, amb un govern que vol donar lliçons a tothom, permeti una discriminació tant brutal ? Com es pot permetre la vulneració, ja no de la Constitució, sinó de totes les lleis laborals vigents ? Com no es revolucionen les sindicats, i els partits, per resoldre aquesta vergonya col·lectiva ?
Només les administracions, compleixen la normativa vigent, en matèria d’igualtat. La resta d’entitats se la passen pel folre, i no passa res. En parlem, discutim, però no s’emprenen accions legals per acabar amb aquesta discriminació. I ni tant sols els nous partits, els que volien trencar amb les “castes”del passat, prenen la reivindicació de la igualtat, com una de les seves prioritats. Parlo tant de C’s, com de Podemos.
Però també, critico el meu propi partit, el socialista per no ser més contundent i bel·ligerant en un tema històric i permanent. Ja sé i em consta, la presentació en el Parlament de Catalunya i en el Congrés dels Diputats de diverses iniciatives parlamentàries per obligar les empreses a complir la llei d’igualtat, però no n’hi ha prou. En un tema com aquest caldria tenir un centenar d’inspectors a tot Espanya, dedicats a recórrer les empreses que incompleixin la norma, i penalitzar-les durament. Només amb mesures contundents s’arribarà al compliment.
I és que la discriminació salarial comporta feblesa a la llar. Una dona alliberada econòmicament, té molt més fàcil, l’alliberament personal si el matrimoni va per mal camí. Si una dona té recursos suficients, no té perquè aguantar situacions que poden esdevenir penoses i perilloses. Res pitjor que la dependència, per prendre decisions arriscades.
Aleshores, no cal esperar a celebrar res, per actuar. Cada 8 de març constatem la paràlisis de les mesures que tots esperem, es duguin a terme. No hi ha mai temps, ni recursos, ni personal per actuar dràsticament. Es persegueixen multitud d’altres incompliments o il·legalitats, però no la de la discriminació salarial. Curiós, no ?

Bé, doncs, ens pertoca a tots els qui estem en càrrecs institucionals , de partit, sindicals, etc, d’exigir mesures concretes, immediates i contundents, per acabar amb aquesta discriminació. Ja seria hora que l’any vinent podéssim dir que del 26%, hem passat a un 10%, amb ànims d’arribar al 0% en dos o tres anys. Això sí, seria una bona noticia, i no les que ens han donat aquesta setmana. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?