Friday, August 19, 2016

 

UN TRILER, A LA MONCLOA - art. Nació Digital Solsona

UN TRILER ,A LA MONCLOA.
Tots encara recordem el mal nom donat per Alfonso Guerra a Adolfo Suárez quan el va tractar de “tahur del Mississipi”. Han passat molts anys des d’aleshores, i el nostre record del president Suárez és d’agraïment i valentia, en uns moments molt complicats de la nostra història, alguns dels quals encara no coneixem prou bé. L’exabrupte, va ser en un moment determinat, propi de temps convulsos i que el temps ha esborrat. No se’l mereixia.
Estem de nou en temps convulsos i el que veiem i vivim en la política espanyola trenca tots els tòpics i totes les sortides imaginables. També a Catalunya, però avui em vull centrar en el Madrid polític. D’aquí ja en parlarem en properes ocasions.
I és que no ens mereixem tenir un president com Mariano Rajoy, perquè és tot el que un polític no ha de ser. Després d’una legislatura plena de despropòsits, prepotència, retorns al passat més atrotinat, indecisions constants i, el més greu, la construcció d’entramats corruptes a nivell local, autonòmic i estatal,encara pretén ser investit president amb l’abstenció del PSOE, com una mena de servei al país.
Molts creiem haver-ho vist tot en política, però sempre queden racons per explorar i coses per veure. Ara i aquí, el president en funcions, gestiona el temps com si tot es limités a que la fruita maduri i caigui pel seu propi pes. Es a dir, esgota els terminis, esgota a la ciutadania, pren el pèl a qui convingui, apel·lant a que la necessitat de govern faci moure les fitxes, encara que sigui a contra cor de tots els partits, i molt especialment del socialista.
Ahir, finalment va posar data al debat d’investidura que tindrà lloc el 30 d’aquest mes. Sembla que tot va de jugades típiques de “trilers” per fer por a unes terceres eleccions el dia de Nadal o el dia d’Any Nou. I sobretot pensant en que unes terceres eleccions han de fer tanta por que alterin les intencions dels partits i li donin el suport esperat. També així guanya temps per veure com van les eleccions a Galícia i al País Basc, confiant en que li siguin propicies. Cap esforç personal, cap canvi radical de posicionaments...simplement esperar que els déus li siguin propicis i torni a la presidència, ni que sigui per la porta del darrere.
En la seva persona, en la seva posició, res és honorable ni propi de valents. Simple supervivència, al cap d’un govern provisional que va perdent membres pel camí, i cap d’un partit ple d’imputats i de tripijocs en un volum i dispersió com mai havíem vist en cap altre partit ni en cap altre país europeu.
Què fer en un panorama com aquest ? Es evident que el PSOE no pot ser l’encarregat de facilitar la continuïtat d’una persona com aquesta. No ens ho perdonaríem mai perquè ja l’hem patit prop de 5 anys. No em va semblar una mala solució la via proposada per Miquel Iceta, en el sentit d’obligar a canviar de candidat, per poder facilitar un nou govern. Es que no hi veig cap altra alternativa perquè Podemos va deixar passar la gran oportunitat i és impensable intentar cap mena d’acord amb un partit en implosió. Cal recordar que Podemos està conformat per 14 grups, partits i partidets, que fan impossible posar-los d’acord a l’hora de pactar i governar. Ens en hem d’oblidar i esperar que ells sols resolguin els conflictes interns que ben aviat apareixeran amb contundència, com ja hem vist a Galícia. Aviat ho veurem en molts altres indrets.
Per tant, no hi ha alternativa al PP – C’s, per l’esquerra, de manera que Rajoy o troba els vots que li falten o plega. Aquesta seria la gran alternativa, i el gran favor que podria fer al país. La seva retirada permetria albirar una major facilitat de les dretes per arribar a un acord. Amb ell, és impossible, com hem pogut constatar a bastament.  







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?