Tuesday, August 23, 2016

 

COHERÈNCIA - art. Nació Digital Solsona



COHERÈNCIA, COM A NORMA.
Massa sovint s’acusa als partits, la falta de coherència en els seus comportaments i decisions, i si una cosa cal fer en els propers temps, és evitar repetir errors passats. En aquest cas em refereixo al partit en el qual milito el PSC, però val per a tots els altres.
Estem a les portes del debat d’investidura , en el qual s’ha de decidir si es dona continuïtat a Mariano Rajoy o no. Des de fa setmanes hi ha fortes pressions sobre el PSOE perquè s’abstingui i permeti la seva reelecció. Ho sento, però no podrà ser. Els qui pertanyem al partit socialista, hem tingut llargues i intenses reunions per discutir si ens podíem abstenir o no, i hem arribat a la conclusió que no. Un no, contundent i convençut.
Va bé refrescar la memòria amb un breu repàs del que han estat els darrers 4 anys. Bé, de fet gairebé 5 anys, amb el temps de descompte en el que ens trobem. La prepotència, la imposició, la falta de sensibilitat...han estat norma de la casa del PP. I si a Catalunya estem com estem, en bona part és gràcies a la seva ceguera, a l’ús de mètodes impropis d’un partit respectuós amb els altres, i a tripijocs que han portat a tots els catalans a un emprenyament col·lectiu de difícil solució.
Ja no detallo el centenar llarg d’acords i decisions que han fet retrocedir el país a moments oblidats, és que la figura de Mariano Rajoy ha de donar pas a qualsevol altra per poder tirar endavant. No es pot demanar, ara, “responsabilitat” als socialistes per sortir del marasme en que s’ha ficat Rajoy i el seu partit. Els militants i votants, no entendríem fer de nou president a qui ha amagat, facilitat o embolicat el PP en una espiral de casos de corrupció com mai s’havien donat en cap país europeu. La vergonya i descrèdit que això suposa, ha portat Espanya a una situació impròpia d’un país situat com dotzena potència mundial i quarta de la UE.
Si mirem les reunions i decisions d’aquests dies crucials, el país no apareix per enlloc. Es hora, de buscar una sortida adient, que vol dir la menys dolenta possible. No estic d’acord en que pugui haver una alternativa per l’esquerra. Es insultant que surti ara Podemos, dient que Pedro Sánchez hauria d’explorar alternatives, amb ells, els nacionalistes, i altres partits. El temps i la història jutjarà el paper de Podemos en aquests darrers anys, i sobretot serà jutjat per la gran ocasió perduda per culpa de la seva prepotència i posicionament, després de les anteriors eleccions generals. Aquella va ser la gran ocasió perduda. Ara no hi ha remei. No solament s’ha d’aconseguir la investidura, sinó poder governar. I ningú pot governar amb un partit compost per 14 grups, sectors, partits i partidets, en plena batalla interna i externa. Impossible.

Què queda, doncs? Veure què decideix el PP quan es trobi sense els vots necessaris per investir Rajoy, la setmana vinent. Si Rajoy fos conseqüent, plegaria i donaria pas a alguna altra opció, però sembla impensable a dia d’avui. En tot cas, que ningú reclami als socialistes, que tanquin ulls i tapin orelles, oblidin el passat i permetin una nova etapa a Rajoy. El mal causat a nivell d’Espanya i molt especialment a Catalunya no permet contemplar cap abstenció. El no, ha estat llargament meditat i acordat. Estic amb Miquel Iceta, que si Rajoy plegués, sí hauríem de replantejar escenaris futurs, però això depèn d’ell, no de nosaltres.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?