Wednesday, June 15, 2016

 

CANVI DE TENDÈNCIA- art. Blogesfera socialista

CANVI DE TENDÈNCIA.
Després d’uns dies de persistent afirmació de que Podemos podria superar el PSOE, ara es veu que això està molt verd i res indica que pugui acabar passant. Com en tot, hi ha moments d’eufòria passatgera, seguits d’altres de normalitat absoluta. I no deixa de ser un bon indicador les crítiques a la banalitat en que Podemos explica la possibilitat d’organitzar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. I si es fa a Catalunya, tampoc es tanca a fer-lo en altres llocs, com si un referèndum fos un simple joc de cartes, sense més complicacions. Un signe clar de falta de maduresa política i nul sentit d’Estat.
Però és que a banda del tema territorial, especialment delicat a Catalunya, van sortint contradiccions evidents en el programa de Podemos, que posen en dubte la serietat i rigor que ha de tenir un document com aquest. L’experiència i el coneixement de les coses no s’improvisa i no tot es pot camuflar rere paraules o bones postures davant la televisió. Podemos actua massa i se li nota a tots els nivells. Dona la sensació que en qualsevol moment tant pot defensar una posició, com la contrària, i amb el futur no s’hi juga, prou malament està el país com perquè alguns vulguin resoldre-ho tot en base a formules màgiques.
El debat dels quatre principals candidats, també va permetre comprovar la falta de consistència de Pablo Iglesias davant el compromís amb la seva sucursal a Catalunya. En aquests moments, En Comú Podem està en una molt mala posició, arran l’afirmació de que no hi ha cap punt “essencial” com per no poder pactar. Més clar l’aigua. Iglesias és capaç de pactar amb qui sigui i com sigui con tal tingui possibilitats d’arribar a la presidència. I si s’ha de carregar el compromís del referèndum, ho farà.
Per sort, estic convençut no caldrà aquest incompliment perquè no m’imagino una persona com aquesta assumint el principal paper de l’Estat. Ni està preparat, ni té al darrere una força prou potent i homogènia per tirar endavant un projecte de país. Massa grups i grupets com per poder-los posar d’acord i conformar un programa de govern. Ho veurem al cap de pocs dies de les eleccions quan alguns grups territorials vulguin tornar a formar grups parlamentaris i no puguin fer-ho. Tornarem a veure tensions i batalles, que fàcilment poden acabar en ruptura com ja va passar amb els de Compromís.
I si això passa a Podemos, tampoc a C’s els hi van tant bé les coses com s’imaginaven. Les seves aparicions en televisió no tenen l’impacte de les anteriors eleccions i això vol dir que hi ha fortes pressions per evitar puguin debilitar les opcions del PP.
Queda per veure el paper de Pedro Sánchez al capdavant del PSOE. El que veiem cada dia és un posicionament clar i una desimboltura del candidat que dona una imatge molt potent de les seves aspiracions. No s’ha arrugat en cap moment i té bones respostes a tots els interrogants que li plantegen. La imatge és sòlida i d’aquí la tendència de totes les enquestes a distanciar-lo de Podemos, per anar cap amunt. Està fent una bona campanya, i amb el vot tant volàtil pot donar una gran sorpresa. Falta poc per comprovar-ho.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?