Sunday, June 19, 2016

 

20 DE JUNY, DIA DEL REFUGIAT - art. Nació Digital Solsona


20 DE JUNY, DIA DEL REFUGIAT.
Avui , dilluns dia 20 de juny, és el dia del refugiat, un dia especialment dur de recordar a la vista de les imatges que cada dia ens arriben de diversos indrets del món, però molt especialment de la zona més propera a nosaltres, el nord d’Àfrica i el Mediterrani. Les xifres son espectaculars, en nombre i condicions, per quan el conjunt de refugiats, procedents de zones en guerres conformaria un dels Estats més poblats del món , amb desenes de milions de persones.
Pot semblar que en una tragèdia tant gran, les nostres aportacions i actuacions puguin semblar un gra de sorra en una platja immensa. Doncs, no. Amb milions de grans de sorra es resolen milers de tragèdies, i malgrat la crisis que ens colpeja, sempre podem fer alguna aportació de diferents tipus. Qui no té diner pot ajudar a alguna de les ONG’s especialitzades en l’ajuda al refugiat, o recollint signatures, col·laborant a la recollida de diner al carrer o en les oficines de les entitats, escrivint a mitjans de comunicació, o assistint a les mobilitzacions per conscienciar la societat.
Precisament ahir va haver-hi una gran manifestació, prova de la sensibilitat de molta gent, per cridar a resoldre el conflicte sirià, però també altres que poden semblar mig oblidats perquè no surten habitualment en els mitjans de comunicació, simplement perquè fa anys que es troben en conflicte o per estar més lluny de nosaltres.
Des de fa mesos, assisteixo a les reunions del Fons Català de Cooperació, del qual en forma part l’ajuntament de Borredà des dels inicis. Malgrat la situació de crisis en els ajuntaments, hem estat capaços d’aconseguir  1,5 milions d’euros, per un any. I sense esperar que arribin els refugiats previstos per la UE, una part dels diners s’està ja invertint sobre el terreny, ajudant ONG’s que treballen en els camps de refugiats o als pobles de trànsit. Han arribat els primers refugiats però en xifres ridícules, i tot indica que els tràmits i vies de repartiment entre Estats son clarament millorables, per no dir escandalosament ineficients.
Per això, els ajuntaments d’aquí i d’arreu, s’han ajuntat per reclamar més sensibilitat i més eficàcia. Es vol i es pot acollir una xifra alta de refugiats i no es pot esperar indefinidament a tenir no sabem quins papers a punt. La desgràcia no té espera i la solidaritat ha de tenir una resposta immediata.
Son moltes les persones que ens demanen el perquè del retard o de la migradesa de refugiats arribats, i costa d’explicar els motius. D’aquí la importància de les reunions que fem a nivell de FCC i també de la pressió que puguin exercir totes les ONG’s i les persones a nivell individual o col·lectiu. En contra del que hauria de ser habitual, hi ha molta més empenta a la societat que no pas en el govern. Una mostra clara també de que cal canviar els que ens governen per tenir-hi persones de molta més sensibilitat i solidaritat.

Dit això, no voldria acabar sense exposar els esforços i bons resultats obtinguts pel FCC. Hi ha molt per fer, però s’han dut a terme dotzenes d’accions sobre els territoris ocupats, sobre la mateixa zona en conflicte i sobre els campaments, a més d’ajudes a la recerca i rescat de persones en fuga cap a llocs més segurs. I tenim aquí tot un seguit de llocs preparats per acollir els nous contingents que han d’arribar properament. De feina se n’ha fet molta, tot i que en queda molt més per dur a terme. Pensem-hi i ajudem en el que estigui a la nostra mà. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?