Wednesday, April 06, 2016

 

PLANTAR CARA A LA LLEI - art. Nació Digital Solsona

PLANTAR CARA A LA LLEI.
Tots som responsables dels nostres actes, i ningú es pot amagar darrere de mals consells o mals assessoraments. Ho dic a la vista dels plantejaments de l’alcaldessa de Berga, per afrontar la denúncia de la Junta Electoral, per desobeir l’ordre de retirar les estelades de la façana de la Casa Consistorial en dues ocasions, durant jornades electorals.
Cadascú és lliure d’actuar segons li sembli millor, però , plantar cara a la Llei li pot suposar un greu conflicte personal i institucional. En un cas semblant, mai hagués aconsellat les actuacions vistes en el dia d’ahir, retransmeses en viu i en directe per molts mitjans de comunicació, i demostratives d’una decisió de no respectar la legalitat vigent.
Potser ella o els qui té al costat o al darrere volen tenir la imatge d’una alcaldessa conduïda al Jutjat per un parell de Mossos d’Esquadra, i això ho consideraran una mostra de valentia i coherència, però les conseqüències son imprevisibles des d’ara mateix. I no en té prou amb l’acció d’ahir, que ja ha anunciat que tampoc acudirà a la segona citació judicial.
Estem, doncs, davant una posició d’entestament en vulnerar la llei vigent, ja no per un simple tema d’incompliment de les normes pel que fa l’ús dels símbols oficials ( les banderes) , cosa que fan molts altres ajuntaments al llarg de l’any, sinó d’un motiu molt més greu com és desobeir una ordre d’una Junta Electoral, durant dues jornades electorals.  Els qui portem anys actuant de representants electorals dels nostres partits, sabem de la contundència de les resolucions de les Juntes Electorals. Els presidents son Jutges, i se’ls investeix d’una autoritat extrema, per quan son els garants del compliment estricte de les regles electorals, durant les més importants jornades, en la vida democràtica d’un país.
Aquí rau la gravetat de la desobediència de l’alcaldessa de Berga. No és per tenir les estelades, blava i vermella, a la façana durant l’any, sinó per haver desobeït una ordre directe, per uns dies determinats en que no pot haver-hi cap símbol, pancarta ni bandera de partit, en cap col·legi electoral ni en cap edifici institucional. Jo crec que no ha valorat prou bé l’enfrontament que va iniciar ahir. Com tampoc ho va valorar el seu entorn, i només cal veure imatges de suport davant els Jutjats per comprovar que estem en un país poc avesat a respectar les regles de joc, pròpies dels països de llarga tradició democràtica.
En cap d’aquests països veurem manifestacions davant dels seus Parlaments. Els Parlaments son els dipositaris de la voluntat del poble, i no poden ser objecte de pressions, protestes o reivindicacions. Tot això s’ha de fer davant la seu dels governs. I encara més sagrats es consideren les seus judicials on rau l’acció de la Justícia. Son impensables les accions de protesta, desobediència o provocació a una seu judicial. Mal pas varen donar tots els que ahir varen ser-hi presents. La resposta serà dura i contundent perquè s’han trencat les regles de joc en un tema tant elemental.

Personalment lamento la situació d’ahir. Ho dic perquè he tingut ocasió de parlar en diverses ocasions amb l’alcaldessa i m’ha semblat una persona prudent, treballadora, amb ganes d’arreglar situacions enrevessades , heretades d’anteriors governs...però, ha iniciat un mal camí que no porta cap enlloc. Més ben dit, ha entrat en terres ignotes , plenes d’obstacles i perills que l’acompanyaran en els propers dies, mesos i potser, anys. Res serà igual i aquesta via empresa ja no li permetrà tenir el cos i l’ànima a plena disposició de la ciutat. S’ha convertit, per acció o omissió, en un símbol per un determinat sector del país, i ara veurà el que costa mantenir la simbologia, quan aquesta s’enfronta a la legalitat vigent. No crec que els berguedans de Berga creguin que aquesta és la millor manera de treballar per la ciutat. Alguns, segur que sí, però la majoria crec que no. El temps ens ho deixarà més clar, i tindrem noves ocasions per valorar els propers moviments i accions. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?