Friday, April 01, 2016

 

EN UNA NORIA - art. Regió 7

EN UNA NORIA.
Estarem d’acord en que una nòria pot anar més de pressa o més poc a poc, però no avança. No fa camí ni porta a cap lloc concret.  Doncs, aquesta és la sensació que tinc a la vista de com van les coses en el Parlament i en el Govern de la Generalitat.
Per raó del càrrec, em toca fer tràmits i gestions en diversos Departaments de la Gene, i a tot arreu trobes funcionaris desanimats i desorientats, a l’espera de la futura desconnexió. Cap d’ells la veu possible ni viable, però toca fer el paper que els hi han encarregat, i la millor sortida és contemporitzar. Es a dir, no prendre grans decisions a l’espera del gran dia, i només resoldre petits temes del dia a dia. Estem, doncs, en un pèssim moment, caracteritzat per congelar temes , evitar problemes i esperar millors temps .Intentar portar a terme negociacions rellevants que impliquin decisions delicades per part de la Gene, és anar directa al fracàs. Així, doncs , anem paralitzant el país.
I res és més indignant que assistir a reunions amb alts càrrecs de la Gene, per escoltar que no poden fer això o allò perquè Madrid no paga. Cap d’ells s’atreveix a repetir vells eslògans de “Madrid ens roba”, això no, però davant qualsevol reclamació, la resposta és que la Gene no paga perquè Madrid tampoc ho fa. I ja està, tots tant contents i satisfets, d’haver sortit airosos d’una pregunta molesta. M’ha tocat recordar múltiples vegades, la pèssima gestió dels governs de la Gene, fins el punt d’arribar a duplicar i triplicar pressupostos d’obres que ningú semblava supervisar ni controlar. O com ara mateix, hi ha diner per auto bombo , però no per despeses essencials, o com s’han inflat partides per poder mantenir estructures totalment inadequades a les funcions que se’ls ha encomanat.
I en el Parlament la vida quotidiana s’ha convertit en un guirigall d’accions sense ordre ni concert. Resulta que ara les Comissions destinades a preparar la famosa desconnexió, treballaran amb només dos dels cinc grups parlamentaris i en situació de semi clandestinitat. Sense papers, sense documentació factible de ser portada davant el Tribunal Constitucional. Una mostra més del pobre paper que li han assignat els nous grups parlamentaris, encarregats de donar suport al Govern, i que un dia sí i altre també, s’esbatussen per veure qui la diu més grossa.
Arribats en aquest punt, la millor imatge que em ve al cap és la d’un nen que li fan menjar un aliment que detesta, i el va mossegant, mastegant, passant d’una banda a l’altra de la boca, però sense empassar-se’l, al mateix temps que va proclamant que no li agrada, i que voldria menjar una altra cosa. Poc a poc, van apareixent declaracions , sobretot d’ERC en que ja diuen que la DUI ( declaració unilateral d’independència) no és viable. O que la desconnexió només serà possible, previ acord i negociació multilateral, o que la situació econòmica – financera de la Gene és “molt complicada”....I al seu costat, molts ja retornen a la graella de sortida d’un parell d’anys enrere, reclamant el “dret  a decidir”, o un referèndum amb diverses preguntes, o algun gest similar...

Què passa damunt de la nòria ? Doncs que ERC ha vist els números “reals” de la situació, sense filtres ni enganys. I és que el deute de la Gene ja està per damunt dels 72.000 milions d’euros. Es a dir, tenim el deute propi d’un Estat, sense ser-ne, ni tenir cap element per poder-hi fer front. En tot i per tot depèn del Govern central, i també han vist que ningú , fora d’aquí, mourà un dit per recolzar accions il·legals. En resum, que governar és topar amb la realitat, i tot canvia quan te la trobes. Per això, la distància entre Junts pel Sí, i la CUP s’ha anat engrandint i més que ho farà. Qui està a fora, pot donar lliçons i explicacions retòriques, però qui governa ha d’estar dintre de la crua realitat. La noria va donant voltes, i més en donarà, però no anirà enlloc. Algun dia, algú tindrà la valentia de dir-ho, explicar-ho i canviar el sistema de moviment.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?