Saturday, March 26, 2016

 

ASSESSOR - DIBA , art. Regió 7

ASSESSOR – DIBA.
Pels no entesos, començo aclarint que quan diem Diba, ens referim a Diputació de Barcelona, i quan parlem de Gene, volem dir, Generalitat de Catalunya.
Aquesta és la meva darrera setmana com assessor del Grup Socialista a Diba, i considero oportú informar una mica sobre les feines que fem els assessors, en un moment en que molts creuen que son càrrecs ficticis, o de molt poc interès i utilitat. Quan no , premis de consolació per a polítics que han perdut la feina, i no troben res millor.
En el meu cas, el PSC em va proposar el càrrec d’assessor, pel meu coneixement de Diba. Durant trenta-set anys m’he mogut per la casa com si fos el meu segon ajuntament. Conec totes les àrees, tots els serveis com per treure’n el màxim profit pel municipi que presideixo, i per derivació, per tots els municipis que he tingut a càrrec. El segon motiu fou el coneixement del territori adscrit, les comarques del Bages, Berguedà, però també amb bons coneixements de l’Anoia i Osona. No en va havia estat diputat adscrit a la Catalunya Central, durant els meus anys en el Parlament.
Com assessor territorial, he compaginat uns dies a la setmana, presencials a Diba, amb altres recorrent el territori assignat: Bages i Berguedà. Ser assessor suposa ser els ulls i orelles dels diputats/des del Grup Socialista, en el territori, per informar dels recursos que Diba posa a disposició dels municipis, però alhora, portar cap a Diba les necessitats del territori. Es una acció d’anada i tornada essencial per una institució com Diba, al servei dels 311 ajuntaments de la província.
Aquesta feina suposa informar i facilitar la feina als alcaldes, en primer lloc per tal que puguin obtenir el màxim d’ajuts econòmics, tècnics i humans de Diba, però també als regidors perquè tinguin coneixement de tot el que poden ajudar a demanar, en benefici dels municipis, on estan en el govern o a la oposició. I en un territori poblat de petits municipis, la solució més útil per tenir-hi contacte és anant allà mateix. Això vol dir, fer uns tres mil cinc-cents quilòmetres al mes, amunt i avall, inclosos en el sou que tenim establert. No hi ha indemnitzacions extres per quilometratge, ni altres suplements o compensacions. Cada quatre anys toca canviar de vehicle.
Però, si important és la feina territorial, de suport, ajuda i assessorament als grups municipals, encara ho és més la d’esdevenir informadors i assessors dels diputats/des del grup socialista, i per mitjà d’ells de tot el conjunt de Diba. Portar les peticions, propostes, alternatives, canvis en el funcionament de determinats serveis de Diba, per millorar la seva eficàcia, suposa incrementar l’eficàcia d’aquesta institució.
I puc assegurar que si Diba ha arribat a ser el model d’eficiència de totes les diputacions d’Espanya, és per la capacitat d’adaptació que ha tingut des de 1979 fins ara. Durant 32 anys ha estat governada pel PSC i en aquest llarg període la seva transformació ha estat immensa, fins esdevenir exemple de com una feixuga administració pot convertir-se en àgil, eficient i propera al territori que serveix.

Aquesta eficàcia i proximitat ha estat mèrit dels càrrecs polítics directes, però també dels indirectes, com som els assessors. Estem disponibles tots els dies de la setmana per informar i documentar tot el que passa a la casa i fora d’ella, mitjançant informes verbals o per escrit. Hem de conèixer tot, per poder informar de tot, i de nosaltres depèn que moltes decisions es prenguin amb coneixement de causa. Puc assegurar que dotzenes de petites i grans decisions han estat fruit de les propostes i alternatives presentades per nosaltres, fruit de la pròpia experiència o per haver sabut traslladar les inquietuds dels ajuntaments. La realitat demostra que Diba, ha estat essencial pel progrés municipal i ara més que mai. Tant de bo, la Gene hagués copiat l’estructura i funcionament de Diba. D’una altra manera estaria a nivell econòmic, funcionarial i d’eficàcia. Si no existissin els assessors, s’haurien d’inventar per fer les funcions de connexió directa entre qui decideix i qui coneix el territori o les matèries que té encomanades. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?