Thursday, January 14, 2016

 

TOT TÉ UNA EXPLIACIÓ, O GAIREBÉ - art. Nació Digital Solsona

TOT TÉ UNA EXPLICACIÓ, O GAIREBÉ.
En el darrer minut i a punt d’entrar en temps de caos generalitzat, heus aquí que el que era impensable va esdevenir realitat: Artur Mas tira la tovallola i investeix Carles Puigdemont com nou hereu al capdavant de la Generalitat. No podem dir que hagi estat un gest èpic com alguns volen vendre sinó un pas més cap a la preservació de l’existència de Convergència, i protecció a la seva pròpia persona.
Es bo saber també alguns detalls que no s’han filtrat a la premsa, com és la darrera gran enquesta feta per la Generalitat, la qual, en cas de noves eleccions donava un panorama desolador per l’antiga Convergència. Aquesta enquesta posava Podemos – català en primer lloc, seguit d’ERC, i en tercer lloc , Convergència amb 19 diputats. Seguien Ciutadans i PSC pràcticament empatats, i finalment la CUP desapareixia de l’hemicicle del Parlament. 
 Amb aquestes dades i tot el que significava de trasbalsament del mapa polític català les pressions sobre la CUP varen esdevenir brutals, com ja hem pogut saber de boca d’alguns dels seus protagonistes. I més detalls coneixerem en els propers dies que ens donaran una imatge del que han estat aquests 3 mesos de batalles internes i externes. El resultat més tangible és el trinxament de la pròpia CUP que semblava poder resistir tots els embats amb la tranquil·litat que dona el no aspirar a càrrecs públics institucionals. De fet, l’acord final és impensable en qualsevol altre país. Un grup format per 10 diputats, dels quals dos pleguen per voluntat pròpia, altres dos els fan plegar com una mena de càstig pel mal comportament tingut, i finalment altres dos s’han de convertir en peces – pont, entre Junts pel Sí i la CUP, amb obligació de votar a favor de determinats punts....és un fet mai imaginat ni mai vist.
Aquest resultat, com tots els que suposen una imposició difícilment assumible, tindrà conseqüències negatives molt aviat. La part de la CUP que es va rendir a les pressions, i va acceptar investir Carles Puigdemont, ha tingut un èxit en la retirada d’Artur Mas, és cert, però ben aviat li vindran els retrets i atacs per no poder obligar al compliment dels compromisos firmats amb Junts pel Sí, especialment els de tipus econòmic. La Generalitat està en total bancarrota de manera que és impossible mobilitzar els 270 milions que figuren en un pla de xoc contra la pobresa energètica, la dependència, els desnonaments, etc. Tindrem, doncs, la primera gran crisi dintre de 3 mesos quan, arribats als 100 dies, cap dels grans compromisos s’hagin pogut iniciar o complir. Després vindran altres crisis, entre Convergència i ERC, per realitats de partit radicalment diferents. Ja en parlarem més endavant.
El panorama resultant d’aquesta nova etapa és inquietant per una banda, i aclaridor per altra. La sortida d’Artur Mas, és un factor molt rellevant de cara el futur del procés. L’entrada d’ERC en el govern, en llocs tant claus com la vice presidència, i l’àmbit econòmic, és un altre perquè aquest partit ja no podrà quedar-se en segon terme i mirar els toros des de la barrera. S’haurà de mullar i sobretot haurà de gestionar un govern amb pocs recursos propis, endeutat fins a les celles, i intervingut per l’Estat del qual depèn cada mes per poder pagar les nòmines.

I finalment queda un Parlament amb grans interrogants sobre el seu paper institucional. Fraccionat en dues meitats, amb una CUP que s’ha compromès a votar tot el que li posin al davant en matèria independentista però amb les mans lliures sobre altres temes considerats socials, amb unes formes de gestió que advoca l’assemblearisme quan li convé, l’aparta quan li sembla i actua com millor convé quan fa falta. Tot plegat obra un escenari imprevisible i de gran inestabilitat i inseguretat. Ho constatarem en un termini ben curt de temps, en un moment en que precisament l’estabilitat i seguretat jurídica fa més falta que mai. En resum, no hi ha hagut èpica en la retirada de Mas sinó conveniència política de partit, per guanyar temps i intentar refer una part de les destrosses causades per la corrupció i el fatal guió de l’anomenat procés independentista. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?