Friday, January 08, 2016

 

TORNEM-HI - art. Nació Digital Solsona

TORNEM-HI.
Els nacionalismes sempre han de buscar culpables externs per justificar les seves accions i actuacions i en aquest cas, la CUP, els hi ha fet un immens favor, a l’antiga Convergència, a ERC i a alguns altres sectors dits independents, entre els quals alguns ex socialistes a la recerca de la poltrona perduda; al dir que no votarien a favor de la investidura d’Artur Mas. Han estat coherents i valents a l’hora de superar totes les pressions hagudes  i per haver, moltes de les quals sortiran en els propers dies. Em pensava que sucumbirien a l’embat, i l’han resistit. Francament novedòs en els temps que corren i ni s’han deixat comprar ni s’han venut. Poden agradar o no, però el cert és que s’han mantingut fidels als seus plantejaments.
I he dit que han fet un immens favor a Junts pel sí, perquè la investidura de Mas no suposava cap mena de garantia per l’èxit de l’anomenat procés independentista. Al contrari, hagués suposat uns pocs mesos més d’agonia política, incertesa jurídica i perjudici econòmic i social per a tot el país, com a pas previ al reconeixement de la impossibilitat d’assolir la independència.
I és que arribem al final del “gran engany”. Un engany ben edulcorat, degudament maquillat, venut per terra, mar i aire, en els mitjans de comunicació públics a les ordres del govern, i amb molts de privats, ben subvencionats amb diner públic per fer costat als postulats independentistes. I tots ells “ajudats” per un govern central ple d’entusiastes nacionalistes espanyols a la recerca del benefici electoral immediat, fent ús de totes les males arts i estupideses imaginables com per emprenyar dia sí, dia també a uns ciutadans catalans escaldats amb propostes molt mal plantejades i pitjor resoltes.
Però, estar emprenyat no vol dir, tirar pel dret i trinxar-ho tot. De tot el procés el que més m’ha sorprès és l’enorme quantitat de persones , prou formades i amb prou experiència, com perquè creguessin que la via agafada era possible i viable. Pensar que amb una o dues votacions, i amb unes quantes grans manifestacions, era suficient per trencar amb un Estat històric i potent, membre del Consell de seguretat de les Nacions Unides, i soci de la UE, en la qual ningú vol moure la cadira a ningú, és impensable per impossible. No hi ha cap nació, cap estat, cap organització mundial disposada a facilitar la independència, sense complir amb els preceptes legals pertinents.
I els preceptes legals comporten complir amb les lleis vigents en un Estat democràtic, obtenir un resultat ampli a nivell plebiscitari, negociar la ruptura, ....i tot fet en temps i forma, i no de pressa i corrents com es pretenia fer aquí. Res a veure ni amb Escòcia ni amb Quebec, ni amb cap altre indret del món. I que ningú surti ara en que la culpa de la situació del moment és de Madrid. Ens ho hem fet ben sols. I déu ni do els experiments i ridiculeses vistes.
Es hora de girar pàgina a uns episodis històrics que seran estudiats com exemple de com no s’han de fer les coses. I és hora d’emprendre un nou camí, exigint canvis importants en la governació d’Espanya i de Catalunya, prenent com a base un nou encaix constitucional, en el qual els catalans tinguem garanties plenes de respecte per la llengua, cultura i ensenyament, i un sistema de finançament que suposi suficiència de recursos per garantir el progrés del país. En resum, arribem on Miquel Iceta deia que arribaríem, ni que fos després de moltes vicissituds. Millor arribar tard que no arribar-hi mai. I quan tinguem l’acord, anem tots a les urnes per aprovar-ho en referèndum . Ara tindrem ocasió de rectificar les decisions preses mesos enrere, i retornar a una posició ambiciosa, però realista.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?