Thursday, January 21, 2016

 

PERQUÈ EN TRES ANYS ? - art. Blogesfera


PERQUÈ EN TRES ANYS ?
En el darrer / primer Ple del Parlament d’aquesta convulsa etapa, es pronosticava el primer greu desencontre entre Junts x Sí la CUP, entorn la petició de pagament de la paga extra dels funcionaris corresponent a l’any 2012. Recordo que estem a principis de 2016. La CUP havia anunciat el seu vot afirmatiu, arrenglerant-se amb els altres partits d’oposició. Era un molt mal començament pel nou president i el nou Consell Executiu i per tant es varen fer mans i mànigues per neutralitzar aquesta primera topada greu.
El resultat és un vot unànime a favor del retorn de la paga, si bé, d’aquí a meitats de 2018. Carai, quins acords pren el Parlament, i quina rapidesa imprimeix al nou executiu català ¡ Els funcionaris cobraran la paga en diversos terminis de manera que els diners de 2012, els tindran definitivament el 2018. Un resultat realment lent, mol i molt lent.
Però, molts demanareu el perquè d’aquest acord i d’aquest tant llarg termini de compliment ? Doncs, molt fàcil. El perquè ja l’he dit. El nou president no podia començar la legislatura amb un primer trencament de pacte amb la CUP, de manera que han acordat una nova fugida endavant i que sigui el que Déu vulgui. No tenen els diners, però Déu ajudarà a trobar-los, i si més no guanya temps.
El perquè del llarg termini m’he cansat d’explicar-lo. No és altre que la situació de bancarrota total de les finances de la Generalitat. No hi ha diner, per absolutament res més que no sigui el pagament de nòmines a finals de mes, comptant en que arriben dos dies abans del pagament, la bestreta del govern central.
Els alcaldes que varem assistir a la reunió amb la presidenta de la Diputació de Barcelona en la seu del CC del Bages, varem poder constatar com la Generalitat no solament ha suspès la darrera convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis ( PUOSC), sinó que no en pensa convocar cap de nou. I ja no per inversions, sinó tampoc per ajudar a pagar despesa corrent. Un nou incompliment d’una promesa jurada i perjurada pel darrer Director General d’Administració Local.
No hi ha diner per pagues extres, com tampoc per ajudes als ajuntaments, ni altres inversions considerades urgents. Què passarà amb el nou Consell Executiu ? Ningú és capaç de fer cap predicció perquè el nou equip només es pot permetre gestionar el dia a dia burocràtic sense capacitat per fer inversions, plans o convocatòries.
Els pronòstics son impossibles, i les tensions aniran en augment quan els agents socials comencin mobilitzacions contundents. Les primeres estan anunciades en el camp de la Salut i la Sanitat. En aquest cas el nostre anterior company de viatge, Antoni Comin , ha assumit una cartera que ningú volia: Salut / Sanitat, la més complicada, la més colpejada per les retallades, la més privatitzada de totes. Quines respostes pot donar sinó té cap marge de maniobra ? I li seguiran les mobilitzacions en matèria de Serveis Socials, l’altra parenta pobra del govern, maltractada fins extrems impensables. I no menys maltractada és la d’Ensenyament....

En resum, la llosa de l’immens deute de 68.000 milions, imposaria un canvi radical de posicions, prioritats i guions, però el nou govern està atrapat en un procés que no controla ni gestiona, de manera que ha optat per gesticular i prometre amabilitat i bones maneres, però cap destí concret. El grau de disponibilitat és inexistent, en tots els àmbits i sectors. Ben aviat ho comprovarem, com ja hem vist en el cas de la famosa paga extra de 2012.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?