Tuesday, January 26, 2016

 

OCURRÈNCIES I ESPECTACLE - art. Nació Digital Solsona

OCURRÈNCIES I ESPECTACLE.
Quedi clara la plena confiança en el secretari general del PSOE per gestionar el difícil moment per formar govern, però no voldria estar a la seva pell, en aquests moments. Els qui representa som vells polítics, no estem acostumats a convertir l’exercici dels afers públics en una suma d’ocurrències, d’espectacle i ganes “d’epater” al personal.
Entenc el perill i pànic a pactar amb nous polítics que no han exercit mai càrrecs públics i creuen estar en possessió de la veritat i la honradesa en tots els seus àmbits i derivades. Persones, considerades pures, innocents i elegides per conduir el país cap un nou destí, sense tenir ni punyetera idea de les lleis vigents, normatives i reglaments aprovats , en compliment de la legalitat.
Tenim dues forces noves d’àmbit estatal amb un considerable poder de decisió: Ciutadans i Podemos. Ciutadans és més un partit – empresa, amb una organització piramidal que es governa per principis empresarials. Discutible, però és una nova realitat en el mapa polític sorgit del 20D.
El cas de Podemos és molt diferent perquè és un experiment de laboratori que ha passat per múltiples fases i ha obtingut un bon resultat, malgrat la fragilitat de la seva estructura. De fet, per poder aconseguir el seu objectiu no ha dubtat en aliar-se amb altres partits, plataformes, o moviments, con tal li aportessin alguns vots més, i continuar el seu procés ascendent. Però, és clar, sobre el paper és fàcil prometre, dissenyar i planificar però quan això ha de passar al camp de la realitat, tot trontolla i es posa en qüestió. I la barreja de tants col·lectius fa impossible governar un partit que és això un partit /dividit.
De fet, abans de començar a treballar ja s’ha partit. De 69 diputats obtinguts, 4 de Compromís, han marxat cap al Grup Mixt. I dels 65 que queden, hi ha 3 o 4 grups que volien constituir-se en grups parlamentaris propis i degut al Reglament no ho han aconseguit. Res garanteix que en qualsevol moment es desmarquin de la direcció central si algun tema no els agrada. En aquest bloc hi tenim els diputats de Catalunya, els de País Basc, Galícia i avui s’hi ha afegit els 10 d’Andalusia que també volen un tractament diferenciat. En resum que de 65, n’hi ha 33 que estan a Podemos, però en condicions “especials”.
Amb aquest panorama, és evident que el PSOE amb Pedro Sánchez al capdavant han de meditar molt el què fer. I quan al davant hi tenim una gent que pensen sobretot en sortir a la foto, per extravagant que sigui, encara més. Recordem només l’espectacle d’una diputada amb el seu fill, a l’hemicicle, la reunió del Rei amb un Pablo Iglesias en mànegues de camisa, l’anunci d’un possible pacte de Podemos amb el PSOE, atorgant-se el càrrec de vice-president i inventant un nou Ministeri ( el de la Plurinacionalitat), les declaracions xocants contra el reglament del Congrés, etc, etc.
Costa imaginar aquesta gent com dipositaris de secrets d’Estat, procedents de les ambaixades, de contactes entre Estats, de negociacions al més alt nivell, etc. Es molt diferent fer pactes amb persones que han passat per ajuntaments, conselleries, o cambres territorials, que amb altres que no han tingut cap responsabilitat pública.

Es inimaginable un nou període de govern amb el PP al davant, perquè ha fet destrosses a tots els nivells. El PSOE ha de fer tot el possible per construir un nou govern, però amb prou garanties com per no caure en ocurrències i espectacles que van bé quan s’està a la oposició, però impensables des del govern. D’aquí la necessitat de tenir al costat altres partits que puguin fer de contrapès a un Podemos massa verd per governar amb fiabilitat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?