Thursday, January 21, 2016

 

ARA TOCA GOVERNAR - art. Nació Digital Solsona

HORA DE GOVERNAR.
Un govern no pot estar gairebé 5 anys pendents d’un sol tema, per molt important que aquest sigui per ell. Un país es composa de molts col·lectius, molts àmbits i molts interessos que convé poder coordinar i impulsar. Hem tingut tot aquest temps a l’administració de la Generalitat al ralentí, o congelada , els darrers mesos. Ara toca, governar, prendre decisions i atrapar el temps perdut, si es pot. Aquest és el gran repte del nou president i l’haver estat alcalde pot ajudar a tocar de peus a terra i deixar per a més endavant determinades accions i actuacions que poden complicar molt la vida i no ajudar en res a l’anomenat procés.
De fet, tant ell com alguns dels consellers ja deixen anar que el termini de 18 mesos posat com a moment per obtenir la independència o desconnectar no ha de ser una “cotilla” ni una data sagrada. Ha de ser més flexible i més en consonància amb els esdeveniments que tant Catalunya com Espanya viurà en els propers temps. Em sembla una posició raonable, tant raonable com que la Comissió del Parlament que havia de proposar la desconnexió amb Espanya no sigui una Comissió legislativa, sinó d’estudi. Es a dir, la Comissió estudiarà el marc constitucional i l’estatutari per arribar a la conclusió que cregui oportuna. De la feina d’aquesta comissió ja en tornarem a parlar d’aquí un parell de mesos.
El que ara hauríem de voler i d’exigir al nou govern és la presentació d’un pla d’acció pels propers anys. Un pla que contempli quines han de ser les prioritats del govern per impulsar l’activitat del país. El principal problema és l’atur, la pobresa, l’envelliment de la població, les retallades en sanitat, serveis socials, en ensenyament...tenim un panorama realment desolador i cal prioritzar els pocs diners com per donar-los la màxima rendibilitat. De totes maneres hem de ser realistes i explicar que sense un acord entre el govern central i el govern de la Generalitat, no es podrà millorar cap dels serveis essencials.
El deute de la Generalitat és immens i fora de control. S’incrementa cada dia en 3 milions d’euros en interessos i ha arribat a una xifra mai imaginada de 68.000 milions d’euros. Agradi o no toca negociar amb el govern central una bestreta mensual , però una altra per tapar una part dels crèdits amb entitats financeres per reduir el deute. Sense aquest acord previ, no es pot pensar en fer funcionar la maquinària de l’administració.

I aconseguit aquest acord, s’ha d’impulsar tota mena d’activitat en tot el territori. La situació és alarmant com indiquen les darreres dades de demografia. De 42 comarques a Catalunya, només 8 mantenen la població, totes les altres estan perdent habitants. Han marxat moltes empreses davant la inseguretat jurídica i política, i no s’hi val a dir que son dades inventades, la realitat sempre s’acaba imposant. Ara toca donar garanties a les empreses per invertir i per atreure inversions estrangeres. La creació de feina és la principal prioritat, d’aquesta en depèn que les altres es vagin solucionant. A veure si un president que ha estat alcalde, posa el país a funcionar a ple rendiment. Ja va sent hora de fer-ho.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?