Thursday, December 31, 2015

 

INCOMPLIMENT ASSEGURAT- art. Nació Digital Solsona

INCOMPLIMENT ASSEGURAT.
Que el president en funcions Artur Mas és un polític poc de fiar, ho sabem els socialistes des de fa molts anys. De fet ho saben totes les persones que han hagut de negociar i arribar a acords amb ell. La darrera gran mostra la varem tenir quan el PSC li va facilitar la investidura, a canvi de 5 grans compromisos, i no en va complir cap. I no solament això, sinó que al cap de quatre dies va pactar amb el PP d’Alícia Sánchez Camacho per poder continuar en el càrrec. Això era poc abans de convertir-se en independentista, i encapçalar un moviment dintre del qual ha representat tots els papers de l’auca.
Ara i per culpa del pèssim guió improvisat que va elaborant cada dia, es troba lligat de peus i mans a les decisions de la CUP. I fiant tot el futur en aquesta candidatura, Junts pel Sí, ha elaborat una proposta d’acord, en un llarg memoràndum de 62 pàgines, creient que si era molt llarg, era més creïble. I tots sabem que el paper ho aguanta tot, i que les coses importants es poden resumir en un sol foli.
I el resum de les 62 pàgines és que les poques coses importants son IMPOSSIBLES DE COMPLIR, de manera que si un sector de la CUP se les creu i arriba a votar la investidura, el trencament està assegurat perquè aquest sector quedarà desautoritzat al cap de poques setmanes. Ja no dic ni mesos, parlo de setmanes. Perquè ? Doncs perquè el principal compromís, en el qual la CUP ha posat especial èmfasis ha estat l’aprovació d’un Pla de Xoc de 270 milions en mesures de cohesió social ( aquí hi poden figurar ajuts contra desnonaments, pobresa energètica, menjadors socials, beques menjador....).
Aquesta possible partida de 270 milions és impossible d’aconseguir. Ni en un , ni en dos pressupostos, abans de la imaginada independència que té 18 mesos per ser assolida. Es impensable per impossible. Repeteixo per enèsima vegada la situació crítica de la Generalitat. El deute actual és de 68.000 milions d’euros, el qual genera un increment DIARI de 3 milions d’euros en interessos, i no pot recórrer a crèdit perquè sobrepassa els límits d’endeutament i no té accés a cap crèdit privat. Només l’Estat li pot deixar diner. Per tant, la part més impactant del possible pacte, no és possible complir-lo.
En quan a un altre punt referit al repartiment de les funcions de la presidència de la Generalitat, en tres o quatre persones, tampoc és viable sinó es modifica la llei que regula la composició i competències de la presidència de la Generalitat. Alguns creuen que la formació de nou govern i repartiment de càrrecs en el Consell Executiu és com un xiclet que s’estira i arronsa a gust del president. No és així. Qualsevol canvi en el nombre de Conselleries, i sobretot, en les funcions de la presidència, requereix una modificació legal en el Parlament de Catalunya, en un tràmit que pot durar unes quantes setmanes si es declara d’urgència i uns mesos si va per la via normal. Per tant, tampoc seria d’avui per demà aquest canvi tant radical en la composició del Consell Executiu.
Però, és que funcionem amb pressupost prorrogat i elaborar un nou pressupost per encabir les promeses contingudes en la proposta de pacte entre Junts pel Sí i la CUP, necessita un procés negociador llarg i molt complicat perquè no hi ha marge de maniobra a nivell econòmic. El pressupost està limitat totalment, sense marge de maniobra, i amb total dependència de les transferències de l’Estat. Qui vulgui fer-hi jocs de mans es trobarà amb un fracàs total, de manera que els compromisos son paper mullat.

Així, doncs, la CUP té davant seu un panorama desolador. Si investeix Mas, el sector a favor quedarà desacreditat per l’incompliment dels compromisos, i seran els culpables del fracàs de les mesures acordades. Si no li recolzen la investidura hauran d’aguantar tota mena d’atacs, com ja els tenen ara, considerant-los responsables del fre al procés d’independència....però és que aquest procés no té cap viabilitat, en les actuals circumstàncies. Sense un plebiscit majoritari, sense un conjunt de diputats que disposin d’una majoria qualificada ( dels 2/3 de la Cambra), sense recolzament internacional, sense capacitat econòmica i financera...és impensable per impossible. Si amb tot en contra, tanmateix la CUP claudica i investeix Mas, com probablement succeirà, només és qüestió d’esperar mig any per comprovar el rotund fracàs d’un procés que no té cap viabilitat. Temps al temps. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?