Thursday, December 31, 2015

 

EL TEMPS NO ESPERA - art. Regió 7

EL TEMPS NO ESPERA.
Ni m’agrada la situació post electoral de Catalunya ni la d’Espanya. Aquí portem ja tres mesos a l’espera de saber si s’investeix president i comença una nova legislatura amb unes immenses incerteses, o anem a noves eleccions. I a nivell d’Espanya el mapa és tant enrevessat que no permet fer previsions gaire optimistes. En aquest cas no m’han agradat les reaccions d’alguns dirigents del PSOE , ni el qüestionament de Pedro Sánchez, i encara menys la proposta de fer el Congrés federal quan tocava, en comptes d’esperar a resoldre la situació del país. Les presses mai son bones conselleres, ni el cremar etapes dona bons resultats. Alguns voldrien imprimir una velocitat tant gran als canvis que fan impossible poder-los aplicar, i creuen que qui perd unes eleccions ha de ser immediatament rellevat i no donen cap valor a l’estabilitat.
I si un element s’hauria de perseguir és l’estabilitat. Estabilitat interna en els partits per poder cercar estabilitat en els governs a formar. Sense estabilitat no hi ha generació de confiança ni impuls a noves formules de govern . Noves perquè mai s’havien donat els resultats que ara tenim sobre la taula, però així ho han volgut els electors, i els partits han d’entomar la nova etapa amb canvis substancials respecte el que era habitual fins ara.
I el temps no espera. Els dies van cremant les etapes legals fins arribar a la data d’inici d’un nou procés electoral que tampoc garanteix uns resultats molt diferents com per resoldre el conflicte actual. Toca, o més ben dit, tocaria buscar alternatives a les que s’han posat sobre la taula de negociació. En primer lloc a Catalunya, per evitar noves eleccions, i perquè el país porta prop de cinc anys de provisionalitat. La gent del carrer encara no nota de manera espectacular el dany d’aquesta paràlisis sobre el conjunt del país, però sí la notem els qui tenim càrrecs institucionals, a la vista de la impossibilitat de resoldre temes importants, per falta d’interlocutors fiables.
Quin alt càrrec, o fins i tot càrrec mitjà de la Generalitat s’atreveix a prendre decisions quan no sap quan temps estarà en aquest lloc, ni qui tindrà de responsable superior dintre d’uns dies o unes setmanes ? Qui és capaç de posar ordre econòmic a les finances de la Generalitat si s’han trencat els ponts de diàleg o de treball entre l’administració autonòmica i la central ? Qui s’atreveix a planificar o programar actuacions pels propers mesos ( ja no dic anys ) si estem en plena provisionalitat ? Una provisionalitat que va començar cinc anys enrere. O es trenca aquesta dinàmica, o es deixa que el país funcioni sense direcció política. Una perspectiva realment impensable, pel que pot tenir de frustradora i perniciosa pel futur del propi país.
I tampoc a nivell d’Espanya es pot mantenir gaire temps la incertesa sobre el futur govern. En un moment en que una certa animació econòmica es deixa sentir, res pitjor que trametre inseguretat sobre la formació de nou govern o anar a noves eleccions, per tallar el creixement i tornar a la recessió.  En pocs dies s’han de constituir les noves Corts Generals, i tot seguit programar la investidura de president. Es fa difícil, per no dir impossible, pensar en una repetició de Mariano Rajoy, però si ell no troba suficient consens que en busquin un altre, i sinó és lògic que Pedro Sánchez tantegi les seves possibilitats. Tot, en el mínim de temps possible i amb les màximes ànsies de cercar la suficient estabilitat com per governar els quatre anys preceptius.

No crec que unes noves eleccions suposessin un canvi notable de resultats com per fer més fàcil la governabilitat del país. Si això és així, millor posposar algunes propostes per quan els temps siguin més propicis. Si volem progrés , hem de buscar estabilitat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?