Tuesday, December 15, 2015

 

DESMUNTANT RAJOY - art. Blogesfera

DESMUNTANT RAJOY – BURÒCRATA VS EMPRENEDOR.
Estem a l’endemà del cara a cara, Rajoy – Sánchez, i és interessant llegir i escoltar les opinions de tertulians, diaris, televisions....intentant extreure tot el suc del que fou el gran debat d’aquesta campanya electoral. No va defraudar les expectatives en quan a interès mediàtic si bé alguns comentaris no tenen res d’objectius ni equilibrats. Hi ha massa coses en joc com perquè els mitjans de comunicació emetin opinions raonables.
I és que alguns mitjans han estat els autèntics creadors i formadors d’opinió vers els partits emergents: Ciutadans i Podemos, i no poden ara desmarcar-se’n ni deixar-los de potenciar, malgrat es constati la feblesa de la seva composició i arguments. A tota obra artificial, tard o d’hora li surten els defectes, i es fa molt evident en els casos dels dos partits “novetat”. Es dediquen a vendre fum, i a criticar a tort i a dret, sabedors que disposen de mitjans de comunicació molt propers que amplificaran les seves crítiques. Si en algun moment arriben a governar, la dura realitat els desinflarà amb la mateixa rapidesa en que els han escombrat, però tornem al principi, al tema del gran debat.
Era necessari, i jo diria que obligat, el debat a dos. Alguns ara critiquen el que és normal en tota democràcia consolidada. Es dona prioritat als partits en funció dels resultats obtinguts en les darreres eleccions, i no, en funció de les expectatives que es puguin donar a determinats partits, en base a enquestes, sovint molt poc serioses i rigoroses.
En el meu cas, el debat em va donar la sensació d’un combat entre un buròcrata i un jove emprenedor. No vull confrontar edats, més igual l’edat d’un i altre, l’important és el que diuen i proposen. He conegut joves amb idees molt velles, i a l’inrevès, però les posicions, explicacions i compromisos de Mariano Rajoy es fonamenten en el comportament i visió d’un gestor, un buròcrata, que es limita a resoldre els problemes diaris sense anar més lluny. No planifica a mig i llarg termini, perquè no entra en la seva visió personal i professional. De fet, Rajoy era previsible i ahir ho va demostrar en tot moment. No va fer res per trencar aquesta imatge d’home gris, incapaç de trencar motllos i cercar vies innovadores davant problemes nous. Es el que ha fet sempre, i no serà ara, quan el cos li demani canviar radicalment.
Tot el contrari de Pedro Sánchez que tenia “fam d’innovació”i compromís. Varem assistir a un duel entre la vella i la nova política, i d’aquí que el líder del PSOE sortís clarament guanyador. Malament quan algú va a defensar només els neulers, en tot moment pot perdre el joc, i així la va passar a Rajoy. Però és que el país necessita girar pàgina a la mediocritat d’aquest mandat i emprendre una nova etapa amb canvis molt, molt substancials. Ja no s’hi val apedaçar el vestit, cal un vestit nou, i la gent està cansada de petites promeses i no veure grans canvis. Ara és l’hora de promoure canvis radicals en el funcionament de les institucions del país. Em sembla lògic capgirar el paper del Senat, em sembla evident la necessitat de modificar tot el marc laboral, o el dels serveis bàsics i essencials....i sobretot, garantir la credibilitat en el sistema, molt maltractat en els darrers anys.
I per nosaltres, els catalans, més que mai necessitem aires nous en el Madrid polític. Seria gravíssim el continuisme en el govern central, d’aquí l’esforç tant del PSC com del PSOE en oferir un nou pacte constitucional, en el qual es garanteixin les aspiracions dels catalans. Som a temps d’aturar la deriva independentista, en un moment en que no sap cap on tirar, liderada per personatges d’una mediocritat més que evident . Queden pocs dies per sortir de dubtes, i per això el debat d’ahir va ser important. Qui tenia dubtes sobre els dos autèntics aspirants a la presidència del Govern, se’ls hi van esvair davant la imatge d’un buròcrata, front a la d’un emprenedor, capaç de liderar una etapa complicada, però enormement prometedora si s’encerta el camí a seguir.
El repte era difícil, però valia la pena afrontar-lo. Pedro Sánchez va demostrar al seva vàlua i la disponibilitat per aplicar el programa que Espanya i amb ella, Catalunya necessita.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?