Sunday, December 20, 2015

 

CONTINUÏTAT O CANVI -art. Regió 7

CONTINUÏTAT O CANVI.
Segons diverses enquestes hi ha prop d’un quaranta per cent d’indecisos a poques hores d’anar a votar. Mai s’havia arribat a una xifra tant elevada, la qual indica el grau d’incertesa per una banda i la responsabilitat de la decisió final. Tanta responsabilitat com decantar la via de la continuïtat o la del canvi.
Arribem a final de campanya amb un sentiment contraposat entre noves i velles ofertes, entre lideratges mai contrastats en l’exercici de governar, i altres que sí hi han  passat. Em quedo amb els que han exercit responsabilitats de govern i tenen un passat contrastat, com per poder tenir garanties de compliment dels seus programes electorals. Es molt fàcil posar sobre paper grans propostes de futur, crítiques al present i sobretot al passat, sense mai haver tingut càrrecs de govern.
En els darrers dos anys hem vist com es poden crear “lideratges mediàtics” simplement amb diner, suport de grups empresarials potents i connivència amb determinats mitjans de comunicació. El cas més evident és el de Ciutadans. Un producte típic de mercadotecnia d’alt nivell, amb forces econòmiques i comunicacionals potents. En un marc d’incertesa, que algú aparegui com portador de solucions pràctiques, ràpides i contundents , pot enlluernar a col·lectius importants de persones que busquen sortida a les seves penúries i indignacions.
També Podemos té al darrera la simpatia de mitjans de comunicació a la recerca de novetats, controvèrsies i propostes “trencadores” amb les normes habituals. Es cert que ha donat una considerable empenta a la resta de partits per canviar determinats comportaments per aparèixer més oberts, més transparents i propers a la gent. Ha tingut aquesta virtut però se li nota una inexperiència i unes ganes de sorprendre que topa amb al realitat crua de la situació econòmica i social. I no sempre les ocurrències es poden portar a la pràctica, més aviat estan condemnades al fracàs. I ara mateix si prenem Barcelona com exemple del que faria Podemos en el govern, podem constatar molts anuncis, però poques concrecions, i encara menys realitats, fins el punt que l’any de gràcia se li està acabant sense canvis substancials.
Però, si bé aquests dos partits emergents , C’s i Podemos, tenen unes expectatives importants de vot, la realitat indica que continuen havent-hi només dues grans alternatives de govern, la continuista amb Mariano Rajoy i la de canvi, amb Pedro Sánchez. Tenir al darrera grans organitzacions garanteix poder aplicar el programa electoral en tot el conjunt del territori i sobretot, donar-li compliment. De fet, hi ha una autèntica obsessió en el camp socialista per garantir el compliment i evitar compromisos que després no es puguin complir. Abans la gent ho admetia, ara, ja no.

Estem , doncs, a poques hores de prendre una de les grans decisions de la nostra vida. La continuïtat és sinònim de confrontació, seguidisme, falta de diàleg...i retrocés en multitud de drets costosament aconseguits, i retallats en només quatre anys. O el canvi, de la mà dels socialistes que tenen com a prioritat la resolució dels principals problemes dels ciutadans, començant per la ocupació, els drets laborals, les garanties socials, la recuperació dels drets perduts, i tants altres temes que han estat àmpliament maltractats en aquests quatre anys. En una operació tant senzilla com la d’anar a votar es pot obrir una nova etapa positiva i engrescadora, o continuar la davallada en tots els àmbits en la que ens trobem. Ningú més que cadascun de nosaltres té la virtut d’aconseguir-ho. Ben fàcil, ben evident. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?