Friday, October 09, 2015

 

COMPLICAT ESCENARI - art. REgió 7

COMPLICAT ESCENARI.
Segurament som els alcaldes els qui millor constatem la falta de govern des de fa mesos per no dir anys. Per això veig amb preocupació l’escenari sorgit de les eleccions del 27 S i l’extraordinària dificultat per formar govern. Un govern que alguns volen provisional, per un any o any i mig, a l’espera d’una suposada desconnexió d’Espanya.
La realitat des de fa molt de temps és que no es prenen decisions de govern per resoldre els problemes del dia a dia ni es planifica de cara el futur més o menys immediat. Anar a fer gestions a les Conselleries suposa perdre el temps perquè tenen el cap en un altre lloc. No hi ha ordres diàries ni previsions perquè tot sembla provisional. I el gravíssim deute i endeutament de la Generalitat ha paralitzat la pròpia administració autonòmica i de retruc la dels ajuntaments que no reben cap transferència des de fa molts mesos.
Davant aquest panorama els resultats del 27 S, i les dificultats per elegir President, suposen entrar en una etapa d’incertesa i inestabilitat. Tot el contrari del que necessita el país. Però és que ni resolt el tema de la presidència, es veu fàcil conformar un govern amb representants de CDC, ERC i independents. Els qui ostentem un càrrec institucional sabem de la importància de construir un equip cohesionat i fort per tirar endavant un projecte de govern. De fet és essencial per garantir la governabilitat i la credibilitat en el propi executiu.
Toca, doncs, prendre grans decisions, i a dia d’avui tampoc ho veig factible quan tenim les eleccions generals a la volta de la cantonada, de manera que constituït el nou Parlament, s’ha d’elegir President i conformar govern. Em temo molt que els tràmits s’aniran allargant, allargant fins a principis d’any. Una nova congelació de tota l’administració a l’espera de veure què en surt de les generals.
Es en moments com aquests quan els lideratges prenen sentit i han de mostrar-se a la ciutadania per resoldre la situació. Tots tenim la vista posada en els nous parlamentaris i seguim les seves reunions i declaracions per esbrinar com pensen resoldre el complicat escenari en el que es troben. Seria lamentable arribar als terminis legals establerts sense cap solució i convocar noves eleccions.
Però perquè no passi ha d’haver-hi moviments en el nou grup parlamentari de Junts pel sí. No tenen majoria absoluta, però sí relativa i els pertoca presentar candidat a president i prèviament arribar a acords per conformar la Mesa del Parlament amb la resta de grups parlamentaris. El fet de que estiguin junts CDC i ERC, significa que aquests dos partits seran invisibles a nivell públic – parlamentari. Per primera vegada, des de la recuperació del Parlament, no hi haurà grup parlamentari de CDC ni d’ERC: tots dos estaran en un mateix grup parlamentari, amb un mateix portaveu, un mateix president de grup....Si algú ens ho hagués anunciat, l’haguéssim titllat de viure en un altre món.
Bé, estem on estem, i toca esperar quines propostes surten per desencallar la situació. Els terminis es van escurçant i l’hora de la veritat s’acosta. L’escenari és molt complicat, però no per ser-ho h ha excusa per no actuar. El país necessita tenir govern el més aviat possible i deixar la provisionalitat dels darrers anys. Un dels socis de Junts pel sí, ho ha dit, ningú és imprescindible . A veure si ho demostren i troben sortida al complicat escenari que han deixat les eleccions del 27 S.<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?