Saturday, March 07, 2015

 

ESTÚPIDA DESIGUALTAT - art. Regió 7

ESTÚPIDA DESIGUALTAT.
Estem en temps de crítiques, desqualificacions, desànim, malfiances...envers el que es diu “classe política”, on molta gent ens hi posa a tots els qui tenim càrrecs de partit o institucionals, sense fer distincions . Els inacceptables casos de corrupció en alguns ajuntaments, governs regionals i altres administracions fan planejar el dubte sobre tota la resta. Un petit percentatge, ha embrutat a la majoria.
Tenim, però , un àmbit en el qual la política en majúscules ha estat capaç de garantir la igualtat i tenir un comportament exemplar respecte la resta de la societat: el de la igualtat de gèneres. Es a dir, només en la política els homes i les dones tenen total i absoluta igualtat, d’oportunitats i de tractament . Vull remarcar-ho i fer-ho evident el dia abans de la Celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora que serà, demà dia 8 de març.
I és que portem dies preparant aquesta celebració i com a preàmbul hem pogut constatar l’estúpida desigualtat de sous entre homes i dones, en molts àmbits de la vida laboral, fins el punt que en determinats sectors una dona ha de treballar 79 dies ( setanta – nou dies) més que un home per tenir el mateix sal.lari. Increïble, però cert, després de centenars d’anys de lluita per la igualtat.
Aquesta és una realitat que no entenc com cap govern ha estat capaç de resoldre. Els socialistes portem en la lluita per la igualtat , el mateix nivell de prioritat que per la llibertat i la justícia social. Son els tres principals bàsics de la nostra existència, i malgrat un bon nombre d’anys de govern, veiem com aquesta guerra no està guanyada. Hem guanyat moltes batalles i hem fet avançar molt la societat en el bon sentit, però estem encara lluny d’haver arribat a l’objectiu desitjat. I no serà amb governs de dretes com puguem avançar. Queda, doncs, un repte pendent pels propers anys.
En canvi, sí s’ha aconseguit en l’àmbit de partit i institucional. Es impensable una diferència de competències i sous, entre un secretari o una secretària, d’ajuntament, o d’un administratiu amb una administrativa, o d’un Mosso i una Mossa d’Esquadra, un o una policia, etc, etc, Com igual competències té un càrrec de partit, sigui home o dona. I per arribar a una més gran igualtat hem establert quotes de presència femenina en llistes electorals, internes i externes, com a mesura per facilitar aquesta igualtat, en uns temps que encara no és fàcil arribar-hi.
Tinc clar que el futur porta nom de dona, i que son elles les que estan ocupant amplis espais de responsabilitats a tots els nivells, però queden encara moltes barreres que els hi compliquen la vida, com és la falta d’incentius i facilitats per compaginar la maternitat amb el treball. Queda molt per fer, però anem en la bona direcció, si bé a una velocitat exageradament lenta.
Amb tot, un dia com avui i demà, ens ha d’obligar a pensar i actuar en els àmbits on ens movem per fer avançar el carro de la igualtat. Qui estigui en empreses, discriminadores ha d’exigir rectificar i qui tingui càrrecs de govern en qualsevol lloc, ha de ser conseqüent i posar-se al dia. Però, sobretot hem de col·laborar amb ONG’s, sindicats, patronals, partits, institucions...per aplanar les discriminacions aquí, i ajudar a fer-ho en països llunyans on el paper de la dona està en límits insostenibles. En aquest àmbit, unes estan en el segle dotze quan altres han assolit el vint-i-u. Constatar la degradació de tractament a la dona en múltiples indrets ens ha d’exigir fer alguna cosa, i no és de rebut pensar que res podem fer-hi perquè no és cert. Hi ha molta gent que batalla per millorar les condicions, i amb temps, esforços i constància es pot aconseguir. Ara bé, primer comencem aquí, i res impedeix poder batallar en dos fronts alhora.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?