Sunday, March 15, 2015

 

EL PAPER DELS PARTITS - art, Regió 7

EL PAPER DELS PARTITS
Des de fa un cert temps, degut als múltiples escàndols de corrupció, alguns han volgut veure en els partits polítics, una mena d’organitzacions destinades a encobrir fets delictius o poc ètics i estètics, per una banda, i per l’altra, una mena d’entitats conformades per gent que obeeix cegament directrius, ordres i disciplina imposada pels que “manen”.
Res més lluny de la realitat, en gairebé la totalitat dels partits. Almenys puc parlar amb propietat en tant que militant socialista, des del primer dia, i ex dirigent del PSC. Al contrari, la pertinença al PSC suposa un espai de llibertat plena, autonomia immensa en la presa de decisions i total i absolut respecte en la tasca institucional, sigui en ajuntaments, consells comarcals, diputacions, etc.
Mai, repeteixo, mai he rebut cap mena d’imposició, ordre o consigna sobre què he de fer o votar en el meu càrrec institucional de regidor, alcalde, conseller comarcal, ...ni de diputat. Formo part d’un partit, en el qual hi estic per coincidència d’ideals amb milers d’altres, i junts formem i conformem la llista de prioritats i objectius que perseguim per aconseguir un món millor des del lloc on ens ha tocat treballar.
Es més, la militància en un partit permet trobar un espai de debat, contrast d’idees, problemes i conflictes en la nostra tasca diària, i buscar la millor sortida possible. “La unió fa la força “ i és evident que formar part d’un projecte col·lectiu permet aconseguir moltes més ajudes, resoldre molts més problemes, que no pas actuant en un projecte individual, deslligat de qualsevol altre. Sé del que parlo perquè sóc alcalde, he estat diputat, i dirigent del PSC i puc assegurar que molts ajuntaments han pogut resoldre multitud de temes i problemes , gràcies a aquest treball col·lectiu.
Però, també el partit exerceix una altra funció molt important, i molt poc valorada , per desconeguda o mal interpretada per periodistes, tertulians, i altres transmissors d’opinió, no sempre ben informats, per no dir , propagadors de males intencions. Aquesta altra funció és la de moderador, supervisor o controlador de que cap càrrec es desviï de la legalitat vigent. Es a dir, el partit no és una secta, no imparteix ordres ni consignes, perquè considera tots els seus components com persones , majors d’edat, honestes i preparades per la funció que fan, però ha de vetllar perquè ningú trenqui la línia vermella de la honestedat. I si ho fa ha de ser apartat i degudament castigat.
En els meus setze anys de màxim dirigent del PSC a la Catalunya central vaig haver d’obrir expedient a dos alcaldes i tres regidors, no per corrupció sinó per comportament inadequat de vida privada o professional, incompatible amb un càrrec institucional. Ben pocs casos per un temps tant llarg i un territori tant ampli. I és per on voldria acabar les meves reflexions. Hi ha molta més honestedat i correcció en el si d’alguns partits que no pas en la pròpia societat en general. La supervisió i control de les pràctiques públiques pel que fa la honestedat i el compliment de les lleis vigents, garanteix la repulsa i l’apartament de persones no mereixedores de formar part d’un col·lectiu net i polit.

I per acabar. Tots els qui ostentem càrrecs públics som fills de la societat on estem inserits. Si volem càrrecs institucionals exemplars, hem de començar canviant a la pròpia societat, plena de pràctiques poc adequades, models poc edificants i mirades cap un altre costat. La crisi i l’esclat de massa casos de pràctiques nefastes, està ajudant a modificar comportaments, considerats “normals” en el passat que no ho son ja ara, ni ho seran en el futur. Comencem anar en la bona direcció. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?