Monday, January 19, 2015

 

HORARIS BOJOS - art. Regió 7

HORARIS BOJOS.
Des de fa uns anys existeix una entitat que intenta racionalitzar els horaris en el nostre país, sense gaire èxit, tot sigui dit. El seu àmbit és estatal i es va constituir com a Comissió Nacional per a la Racionalització d’Horaris ( ARHOE),  fa pocs dies va presentar als Reis , un resum de les seves activitats i un clar desànim pels resultats obtinguts.
El seu clam és com un sermó en el desert, malgrat tenir tota la raó del món a l’hora d’exposar, criticar i demanar canvis substancials en la nostra manera de treballar, viure i compaginar el nostre temps lliure, amb la família i les amistats.
Les propostes més rellevats que fan segur que tots les compartim però ningú les posa en pràctica. Concretament voldrien adoptar l’hora de Greenwich, que totes les administracions acabin els a les 18 hores la jornada laboral, com a màxim, que els programes de màxima audiència no s’allarguin més enllà de les 11 de la nit, i que la conciliació familiar – laboral sigui una realitat el més aviat possible. Evidentment hi ha un llarg nombre d’altres consideracions que per raons d’espai no puc enumerar però amb aquestes ja es veu per on volen anar.
Estic totalment d’acord amb aquesta iniciativa que ha estat portada al Congrés de Diputats on segueix una tramitació d’estudi en una Subcomissió que funciona a la velocitat d’un cargol coix. No hi ha autèntica voluntat de canvis reals tot i la constatació que vivim en una bogeria d’horaris que impedeix portar una vida “normal”.  Només uns pocs exemples que tots coneixem ens faran veure aquesta realitat.
Enganxats com estem al televisor, no té cap lògica tenir els telenotícies a les 9 del vespre, hora habitual de sopar, i on sovint s’ha compaginar el menjar amb la visió de sang i fetge per atemptats, guerres, i altres desgràcies arreu del món. Acabada aquesta disbauxa, comencen els programes de màxima audiència, amb pel·lícules que poden acabar a les dotze o a quarts d’una si estan plagades de blocs d’anuncis com és habitual. Si no hi ha peli, hi ha debats que poden traspassar la una de la nit, o altres programes que no té cap lògica seguir si l’endemà s’ha d’anar a treballar. Si com és habitual hi ha futbol, dos o tres dies per setmana, molts partits comencen a les nou o a les deu de la nit, amb la qual cosa ningú pot anar a dormir abans de les dotze, i pels pobres que van al camp, suposa arribar a casa a la una o les dues de la matinada ¡¡¡
Es evident que tenim uns horaris bojos que convindria modificar substancialment. Sinó de cop, almenys poc a poc per anar-los equiparant als de la UE. Començar d’hora la feina, poca estona per dinar, i acabar d’hora a la tarda. Avançar tots els esdeveniments culturals, esportius, de lleure...de manera que tot estigui acabat entre les deu i les onze de la nit, de manera que es pugui anar a dormir a quarts de dotze els adults i molt abans la mainada.

De fet, té raó aquesta entitat en denunciar que tothom està d’acord amb les seves reflexions i crítiques però ningú amb prou poder, hi posa remei. Prediquen en el desert, quan tots hauríem d’afavorir la seva lluita que és la de tots nosaltres. Personalment evito començar determinades series, pel·lícules o altres programes si veig que les hauré de deixar a mig aire. No vull quedar lligat a trencar hàbits més saludables per culpa de programes emesos a deshores. Si tots ho féssim segur que obligaríem a modificar aquestes programacions, i si insistíssim en altres àmbits, segur que també ens en sortiríem. La primera acció a aconseguir és que la gent constati que tenim uns horaris bojos. La segona, és posar-hi remei. I remei en té perquè ve que funciona en la majoria de països de la UE, i l’excusa que aquí tenim més hores de sol, o calor, etc, no justifica el no fer els canvis proposats. Es només qüestió de voluntat, i ser conscients que ens hi va una millor vida.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?