Monday, December 15, 2014

 

EMOTIVA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE D'AVEL.LÍ SERRANO

EMOTIVA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE D’AVEL.LÍ SERRANO
El dissabte passat, dia 13 de desembre, a la biblioteca Victor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, ens varem aplegar una munió de familiars, parents, amics i companys d’Avel·lí Serrano, just al cap d’un any de la seva desaparició.
En el marc incomparable d’aquesta biblioteca – museu de la qual n’havia sentit a parlar molt, però mai havia visitat, es va produir un d’aquells esdeveniments que seran recordats de per vida per tots els assistents. No hi cabia ni una ànima més, i l’emoció i sintonia va ser immediata al llarg de tot l’acte, seguit amb un silenci sepulcral.
Començar amb música de violoncel, ja era un preludi, d’un acte molt ben estudiat i preparat en funció del protagonista absent i tanmateix present , més que mai. El presentador , Francesc Escribano va iniciar el torn de parlaments, seguit d’Antoni Dalmau, amb un dels seus ben elaborats escrits, i continuà amb l’escriptor i traductor xilè, Adan Kovacsics, el qual va fer referència a l’amistat amb un Avel.lí ,ple d’idees i pensaments profunds. Ens va llegir alguns trossos dels Breus que rebíem cada dia de bon matí. I per acabar , la Teresa Llorens, la companya vídua de l’Avel·lí, mare de la Clara i l’Abril.
Jo vaig perdre el meu pare amb 21 anys, quan ell tenia just 57, i vaig considerar que me l’havien robat. Vaig sentir una ràbia immensa per no haver pogut gaudir d’ell durant uns anys més, com a mínim fins passats els 70 o 80, edats més digeribles i comprensibles. Per això, anar a un acte en que dues nenes recorden un adéu absolutament injust és molt dur.
Però, la gran sorpresa va ser escoltar la llarga, detallada i emotiva intervenció de la Teresa. Francament tots escoltàvem sense respirar, els detalls dels 3 darrers anys de l’Avel·lí, la lluita per intentar superar el càncer de pulmó, les ganes de deixar per escrit les seves reflexions i posicions sobre temes de tota mena, la voluntat de deixar un testament escrit per a nosaltres i sobretot per les filles. Les llàgrimes ens anaven caient lentament, silenciosament, recordant la persona perduda. Per la Dolors de Saldes i per mi mateix, el record procedia de les visites que havíem fet a la casa de Vallcebre, somiada i construïda, per anar-hi a passar caps de setmana i vacances. Les anades de compres a Saldes, on ens havíem trobat moltes vegades...
I la Teresa, va anar desgranant uns quants escrits de l’Avel·lí, triats curosament per mostrar i demostrar la sensibilitat envers les injustícies de governs més preocupats en obres monumentals que no pas en els serveis bàsics i essencials, com son els de Salut, Investigació, Serveis Socials, etc....De fet, els escrits reflectien el pensament precís dels qui som i serem socialistes de per vida. Si per alguna cosa ocupem càrrecs públics és per millorar les condicions de la gent, començant per la més pobra i necessitada. Es lògic que la sintonia amb els seus escrits fos total i d’aquí que quan vaig rebre els primers, vaig demanar qui els feia...sense saber-ne l’autor fins al cap d’un temps. I de seguida vaig demanar llista dels qui els rebien a la comarca del Berguedà, per demanar la seva ampliació. I no solament a militants i simpatitzants, sinó a persones properes. Obrir l’ordinador i llegir un bon escrit, era una molt bona manera de començar el dia.

I l’acte va acabar amb el Cant dels Ocells. Un bon final per un bon principi. Tots els qui havíem col·laborat en l’edició del llibre el teníem a les mans, i per tant podrem rellegir els escrits i els podrem guardar a la biblioteca. Diuen els savis orientals que la mort no és el final, mentrestant el record del difunt perdura. Doncs, bé, l’Avel·lí té assegurat un llarguíssim record, en tots els qui el varem conèixer, però amb el llibre, estarà present a centenars de llars , i en biblioteques i servidors d’Internet. Francament va valer la pena fer un llarg trajecte per estar al costat de tants amics i companys, i molt especialment al costat de la Teresa, la Clara i l’Abril. Tenir companys com ell, dona gust batallar per una major justícia social. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?