Tuesday, December 16, 2014

 

EL PODER DELS ALCALDES - art. Regió 7


EL PODER DELS ALCALDES
Sovint la imatge que és té d’una persona o d’un càrrec institucional no té res a veure amb la realitat. Pels qui es miren la política des de fora, i de lluny; la figura d’un alcalde va lligada al que la gent veu per televisió o a la premsa escrita: un personatge ben vestit, amb corbata, tallant una cinta ( en aquests temps de crisi, molt poc sovint), acompanyat d’altres persones, més o menys encorbatades... Dona la sensació de molt poder i poca feina...
Bé, com deia la realitat és radicalment diferent, i és bo que la gent conegui la feina diària del seu alcalde, i en quines condicions l’ha de dur a terme. I sobretot que tingui present que d’alcalde amb poder i poca feina, n’hi ha molt pocs, i que la majoria té molta feina, molt poc poder, i molts maldecaps. Maldecaps inversament proporcionals a la dimensió del municipi que presideix. Es a dir, com més petit és el municipi, més feines li toca fer, i en més difícils condicions.
I és que un alcalde de poble ha de ser persona disposada a emprendre qualsevol gestió o tràmit, en qualsevol moment del dia o la nit, en qualsevol estació de l’any, i en les més diverses circumstàncies, veiem-ne alguns exemples propis de qualsevol poble de mar o muntanya.
Truca un pagès que ha pogut agafar un gos perdut que li ha matat un xai i no sap què fer del gos. Toca enviar un membre de la brigada , si en té, o anar-hi ell personalment o algun regidor o regidora. Si el gos és mig manso, se l’emportarà per portar-lo a la Protectora que no té prou personal per anar-hi ella. 
Arriba un Mosso per informar que han trobat un vehicle abandonat a l’altre extrem del terme municipal i per tant, estem obligats a anar-lo a buscar, tramitar l’expedient i pagar una grua, i després una empresa per desballestar-lo. Si està mig bé, no costarà diners, sinó tocarà pagar a l’ajuntament.
Algú ha vist persones sospitoses voltant per algunes cases de pagès, i el més prudent és anar a veure qui son i què hi fan en determinats llocs. Truca als Mossos per si hi poden anar, i mentrestant ell va donar un cop d’ull.
Avui un nou jubilat desvagat o un estudiós de la seva família ha descobert que un rebesavi seu havia nascut aquí i demana poder venir a consultar els llibres de registre i comprovar si té algun descendent, per poder fer l’arbre genealògic que estava esperant des de  feia anys.
Per correu arriba la petició d’una nova enquesta de la Universitat X, Y o Z, sobre l’ús de les noves tecnologies en pobles petits, o sobre el consum d’aigua a l’estiu en comparació a l’hivern, o sobre el comportament dels boletaires de ciutat...Segur que som el país més estudiat i enquestat del món. Us ho juro.

I mentrestant passa tot això, hi ha un munt de papers per signar, trucades pendents, documents per llegir...i toca perseguir papers que s’han enviat i no s’han contestat, desencallar llicències, autoritzacions, peticions, tràmits...i despatxar visites, resoldre conflictes veïnals, denúncies certes o falses, i un centenar més de temes de la més variada qualificació. Per tant, poder poc, però, servei molt. Com en tot, la vocació és fonamental i va bé saber l’amplia varietat de feines que un ajuntament ha de resoldre, siguin o no de la seva competència. Aquí no s’hi val treure’s els problemes del damunt.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?