Monday, October 13, 2014

 

REGENERACIÓ - art. Regió 7

REGENERACIÓ
Si per alguna cosa ha de servir la crisi és per regenerar multitud de males pràctiques que tothom acceptava com a normals, en els anys de vaques grasses, per assentiment o per desconeixement, com ens ha passat amb el tema de les targetes opaques de Bankia. En aquest cas era per desconeixement i això fa pensar en quantes altres pràctiques existien , en aquesta o altres entitats, i que suposaven ingressos no declarats, afegits a unes remuneracions que ja eren d’escàndol.
El que més sorprèn d’aquests descobriments és la falta de supervisió i control per part dels qui en tenien la obligació. En primer lloc, els propis òrgans interns, però en segon lloc per part dels òrgans externs que per això existeixen. Dona la impressió que tothom mirava cap una altra banda i ningú es ficava a casa de l’altra. I ara, la crisi fa encara més indignant aquestes pràctiques quan milers de famílies no arriben a finals de mes, i milers d’altres han de viure de la solidaritat de tots nosaltres. Veure com algú podia gastar en un mes, el que molts cobren en un any de treball dur i penós, provoca indignació i desànim.
Amb tot, hauríem de mirar la cara positiva d’aquests descobriments perquè suposa que algú investiga i algú castiga. I sobretot, exigim mesures per evitar repetir-les. Això és el més rellevant. La austeritat no consisteix en retallar serveis. La austeritat consisteix en gastar el mínim necessari perquè una actuació es pugui dur a terme, en les condicions adequades. I evitar despeses innecessaris, o per pur caprici , que de tot hem vist en els anys dits de bonança.
Però ,és cert que els temps han canviat per bé en aquest àmbit. Almenys ho puc assegurar a nivell de les administracions que més conec: els ajuntaments. Des de fa anys, els ajuntaments, jo diria que en la seva immensa majoria han reduït les despeses de protocol, de representació, de festes, i esdeveniments, en general. Tots els alcaldes considerem impensable gastar en coses supèrflues si tenim famílies en el poble en dificultats. Però no solament per aquest motiu. Tothom ha de donar exemple i un bon exemple és evitar imatges que poden ferir la sensibilitat de les persones en situació complicada, i dels ciutadans , en general. En un moment en que la solidaritat és més viva, evitar despeses poc justificades, esdevé obligatori.
Estem, doncs, en la bona direcció perquè aquesta bona austeritat, ha vingut per quedar-se. En quan a les males pràctiques viscudes, s’han de conèixer i castigar, sobretot amb la devolució dels imports malgastats. Hem vist ja dimissions , en un país en que no dimiteix ningú, pel mal ús d’aquestes targetes. Espero i desitjo veure’n més, però sobretot , garantir que pràctiques similars no es donin en cap altre àmbit, sigui privat o públic. Més ben dit, espero no existeixi en cap sector públic, perquè no és igual malgastar diner privat que diner públic.

Animo, doncs, a mirar la part positiva d’aquests escàndols. Suposen una reacció en cadena cap a totes les entitats per millorar els òrgans de supervisió i control. I serà ja tota la societat la encarregada de vetllar perquè no es repeteixin. I això en l’àmbit privat. En el públic, puc assegurar que han disminuït cotxes oficials no indispensables, àpats poc justificats, inauguracions massa suntuoses, regals excessius, propaganda partidista, obres faraòniques, ... estem en la via d’una regeneració global de les maneres de fer i actuar , més d’acord en el delicat moment econòmic que vivim, i en el comportament que es demana a tothom qui ostenta un càrrec públic. Però, com hem vist, no només havíem de mirar el públic, tocava mirar molt d’a prop l’àmbit privat, que al final, si falla ens toca pagar-lo amb el diner de tots. Indignem-nos pel que hem conegut, però alegrem-nos pel que significa eradicar comportaments similars.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?