Saturday, September 27, 2014

 

SENSE DINERS PER ALS AJUNTAMENTS - art. Regió 7


SENSE DINERS PELS AJUNTAMENTS.
Per a molts ciutadans si els hi diem que els ajuntaments aquests propers anys no tindran cap diner procedent del PUOSC, pensaran que deu ser cosa normal, pròpia de la crisi i tampoc sabran què signifiquen aquestes sigles ni en què els pot afectar directament. Bé, doncs, PUOSC , significa Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya, i és el principal Pla de la Generalitat perquè els ajuntaments puguin fer obres d’una certa entitat. Per entendre’ns és un pla de subvencions vital pels ajuntaments, sobretot pels més petits. Això vol dir que afecta molt especialment a 650 municipis de Catalunya.
Al llarg dels darrers trenta anys, amb aquest nom o un de similar, els ajuntaments han pogut construir edificis per destinar a centres cívics, tallers, teatres, conservatoris, llars d’infants, centres mèdics, equipaments esportius, xarxes d’aigua, de clavegueram, etc, etc. A tot Catalunya les obres es poden comptar per milers, en tota aquesta etapa democràtica. Cada quatre anys, toca demanar els ajuts, presentant projectes per obtenir-los, i és una de les principals tasques de tot equip de govern que vulgui complir amb el seu programa electoral.
Doncs, bé, les finances de la Generalitat ja no poden cobrir aquest Pla. Per primera vegada en la nostra història recent els ajuntaments no rebran cap subvenció a càrrec a aquest Pla. I moltes subvencions ja concedides, han estat proposades per ser donades de baixa, a canvi de la meitat del seu import, per no poder-hi fer front.
No és un tema menor, al contrari, estem davant d’un greu incompliment de la Generalitat envers les seves obligacions cap el món municipal. Moltes obres programades no podran ser dutes a terme, moltes infraestructures quedaran parades o s’hauran de fer anys a venir. I com és lògic moltes empreses del país que tenien les esperances posades en els plans d’inversió dels ajuntaments no trobaran feina per falta dels ajuts previstos.
El que no entenem és perquè hem arribat a aquesta situació. A l’inici d’aquest mandat els alcaldes varem ser reunits per explicar-nos la continuïtat dels ajuts de la Generalitat, i concretament del PUOSC. Alguns varem mostra incredulitat davant els compromisos que agafava la Conselleria de Governació, però ens varen aclarir que el Departament de Finances ho tenia tot previst i calculat, i que la Generalitat aportaria el 50% i les Diputacions, l’altra meitat. Tot estava planificat i tots varen tornar a casa confiats en la promesa feta. Els ajuntaments varen redactar els projectes, els varen pagar, els varen presentar i la Generalitat els va aprovar... fins que els ha anul·lat, per falta de diner.
Costa de creure, però aquesta és la realitat. El govern Mas ha suspès les subvencions inicialment concedides, i els ajuntaments queden sense uns diners compromesos i previstos que no tindran, de manera que les obres programades hauran d’esperar a millors temps.

Francament es fa difícil treballar en aquestes condicions. Als ajuntaments se’ls obliga a pagar a trenta dies, i ells reben els diners a tres-cents, quatre-cents o cinc-cents dies de la Generalitat. I quan volen planificar grans obres, comptant amb els ajuts de la Generalitat, primer se’ls diu que sí, després que ja veurem, i finalment és que no. Governar implica programar, planificar i complir els compromisos adquirits, i no només pensar en un sol tema, per important que sigui. I sort en tenim d’estar en territori de la Diputació de Barcelona que ben gestionada, durant tot el període democràtic, ha pogut continuar ajudant els ajuntaments d’una manera àmplia i decidida. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?