Monday, September 08, 2014

 

LA VIGÈNCIA DRETA / ESQUERRA - art. Nació Digital Solsona


LA VIGÈNCIA DRETA /  ESQUERRA.
Endinsats com estem en el procés pel dret a decidir, hem deixat de parlar de la política diària , oblidant quines polítiques fan els diferents partits de govern i quines alternatives ofereixen els partits a l’oposició, però amb aspiracions de governar. Sembla que només puguem tenir un sol tema a debat, quan hauríem de posar sobre la taula, les nefastes polítiques de dretes que patim tant a Catalunya com a Espanya, i en bona part també a la UE.
Vaig entrar en el PSC després d’haver viscut, treballat i estudiat 7 anys a Suïssa, on vaig poder constatar els efectes de les polítiques de dretes, però també els beneficis de les polítiques d’esquerres, i d’aquesta vivència i experiència vaig tenir clar el meu decantament cap a l’esquerra. I tot i ser cert que la socialdemocràcia travessa una crisis profunda, no és menys cert que és la única que pot aconseguir reduir distàncies entre els sectors més afavorits i benestants, respecte els més castigats per la crisi o les injustícies socials. Hem perdut alguns dels grans referents mundials, i costa trobar-ne de nous, però ja arribaran. Lideratges com els de Salvador Allende, Olof Palme, Willy Brandt...varen ser essencials per conformar un cos doctrinal, molt anterior a ells, però que ells varen encarnar per tota una generació i generacions posteriors. Ara toca, renovar missatge i buscar nous objectius, a la vista d’uns governs de dretes que no tenen cap mania a l’hora de legislar i actuar a favor dels més poderosos, fent certa la dita de “ser fort amb els febles, i feble amb els poderosos”.
A casa nostra, amb l’excusa del mal finançament de la Generalitat per part del Govern central, estem en una economia de subsistència. De fet, no hi ha política, sinó simplement resistència a l’espera de la independència. Tot el govern, totes les conselleries estan en hores baixes, sense projectes, sense activitat...com podem constatar amb les nostres relacions d’alcalde amb els diferents departaments, molts d’ells desarborats de tècnics, i que malviuen a l’espera de noves directives que no arriben per falta de direcció.
La única via que ha trobat el Govern per subsistir, ha estat el de les retallades a tort i a dret. No ha emprès canvis estructurals profunds per reordenar l’administració, i aconseguir estalvi i millor gestió, no. Això costa massa, porta molts mal de caps, i ningú està disposat a fer-se’n càrrec. Simplement es retalla en personal, en material, en serveis i és aquí on reben els col·lectius més indefensos. Estem en una política clarament de dretes. Es cert que Catalunya té un inadequat finançament que cal resoldre. Però no menys cert és que la gestió ha estat deficient durant aquests 35 anys d’autonomia. Hem malbaratat recursos en multitud d’aspectes, portats per la megalomania de creure’s ja un estat, o per simple caprici dels governants de torn. Per això estem com estem.
I per això , la fugida endavant, cap a “terres ignotes”amb un guió que ningú coneix amb exactitud, i que ben aviat veurem com acaba el trajecte.

D’aquí la necessitat de resoldre adequadament el conflicte actual, per poder passar a atendre les urgències dels ciutadans. Cal apostar per una política d’esquerres que tingui per objectiu la creació de llocs de treball, el manteniment de l’estat de benestar, amb prioritat per la gent gran, les persones dependents, la sanitat, l’educació, els serveis socials...I tot plegat, no només perquè és de justícia, i cal reduir les desigualtats. També perquè és una bona manera de reactivar l’economia i sortir del forat on ens han ficat polítiques desaforadament de dretes, aquí , allà i a la UE. Per això, la vigència dreta / esquerra està més viva que mai.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?