Friday, September 26, 2014

 

AGRE COMPAREIXENÇA DEL PRESIDENT PUJOL -art. Nació Digital Solsona



AGRE COMPAREIXENÇA DEL PRESIDENT PUJOL.
Aquesta tarda de divendres dia 26 de setembre ha tingut lloc la compareixença del President Pujol, davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya. Ha estat una sessió, agre, poc aclaridora i plena d’intervencions més per la galeria que no pas per aconseguir clarificar la situació de Jordi Pujol i la seva fortuna a l’estranger.
La primera intervenció de Jordi Pujol ha estat llarga i ben elaborada a nivell estratègic, si bé no ha aclarit cap dels grans interrogants que plana sobre una fortuna , concretada en 140 milions de pessetes, dels anys 80, i que no sabem d’on prové, ni qui la va gestionar, ni quins rendiments va donar, ni perquè no va ser regularitzada en les ocasions que va tenir, ni perquè es fa ara la confessió, ni quina relació pot tenir amb l’enriquiment de la família Pujol, ni com podia ser que la seva germana no en tingués coneixement, ni ...un munt d’altres incògnites no aclarides.
Les intervencions dels portaveus dels grups parlamentaris d’ERC i PSC han estat correctes, ponderades i respectuoses, molt diferents de la resta de grups parlamentaris, excepte en el cas lògic del de CiU. Massa agre la intervenció del PP i de C’S i la CUP, grup que ha marxat abans d’acabar la sessió. Amb tot, les nombroses preguntes i interrogants oberts, no han tingut resposta per part del president Pujol.
La rèplica de Jordi Pujol, m’ha portat als vells temps del Parlament. M’ha transportat a 15 o 20 anys enrere, quan el president Pujol era capaç de sortir a la tribuna i renyar-nos a tots els diputats per les crítiques que li havíem adreçat i ens podia castigar amb una mena de foc etern. No se li pot negar que ha estat hàbil a l’hora d’agafar algunes crítiques puntuals, com les d’ICV, i algun altre grup, per desqualificar el conjunt de la Comissió i renyar a tots per no haver agraït prou la seva presència i voler-lo castigar per uns pecats que ell creu no haver comès. El vell Pujol, ha retornat 20 anys enrere, i ha tornat a mostrar una energia i contundència impensables en un home de 84 anys.
I renyats i castigats tots, en el segon torn d’intervencions, els grups han reiterat tot el que havien demanat i no se’ls havia contestat, i Jordi Pujol, no ha volgut intervenir de nou. Començada la sessió a les 4 de la tarda, es donava per acabada a 2/4 de 7. Els nombrosos interrogants han quedat sense explicació i seran els tribunals els que puguin aclarir algun dels temes pendents, relacionats amb un possible frau fiscal o blanqueig de diner, o sobre altres supòsits.
Es en aquest punt on hem de criticar el silenci de Pujol. En comptes de la gran bronca de resposta a la intervenció dels grups, tots esperàvem, la calma i una explicació més puntual sobre l’origen de la fortuna, les gestió, el moment i motiu de la confessió, l’assumpció de possibles responsabilitats polítiques per l’enriquiment de persones properes a ell, o al partit , durant els anys de govern. El silenci no és mai bo ni oportú quan es fruit de preguntes sense respostes.

Em quedo amb les intervencions de Miquel Iceta, portaveu del PSC que ha trobat la justa mesura a l’hora de preguntar, lamentar i mostrar la decepció de bona part del poble català, davant qui ha estat el nostre president durant 23 anys. Un final que espatlla tota una vida, i aquest agre final, no m’ha agradat ni me l’imaginava després d’haver estat 16 anys membre del Parlament de Catalunya. Avui , girem una pàgina de la nostra història, i ho fem amb més tristesa que no pas satisfacció. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?