Sunday, July 27, 2014

 

IBERPOTASH, COM EXEMPLE - art. Regió 7

IBERPOTASH, COM EXEMPLE.
Per raons dels diversos càrrecs de partit i institucionals que he ostentat, he seguit l’ evolució de les explotacions mineres de potassa, en els darrers trenta-cinc anys, amb visites a les mines, baixades al seu interior, acompanyament d’alts càrrecs institucions nacionals, estatals, recolzament als seus plans de modernització i ampliació, i com no, també exigència de correcció del seu impacte ambiental, mitjançant iniciatives parlamentàries, i accions municipals i davant els mitjans de comunicació. Però sempre, sempre, primava el gran interès en salvaguardar la immensa riquesa que tenim en el subsòl i la traducció en centenars de llocs de treball a tota la Catalunya Central.
En aquest temps hem viscut el dur tancament de l’explotació de Cardona, i la intranquil·litat pel futur de tota la conca, quan estava en mans d’empreses poc segures, poc implicades en el territori, més pendents dels equilibris internacionals que no pas dels nostres interessos. Per això consideràvem pecat venial, algunes actuacions massa lentes o poc compromeses en la reducció dels runams,...eren aspectes que assumíem com inevitables per garantir la continuïtat de les explotacions. Potser varem ser un pèl massa tolerants, però arreu del país es feia el mateix, com podem veure en les explotacions del carbó al Berguedà o en altres activitats en altres indrets.
Però, les coses han canviat i per bé, a tots els nivells. La propietat de la conca minera està en mans d’una empresa seriosa, potent, que creu en el futur i disposada a invertir com mai en el seu desenvolupament. I precisament , és ara, quan té més problemes, més conflictes i més incertesa sobre el que ha fet, i el que vol fer. Ja no tinc els càrrecs que em permetien una implicació directa, però puc assegurar que si ara estès en el Parlament, em convertiria en una veu clarament favorable i defensora de l’empresa, sense cap mena de dubte.
I vull deixar clar el total respecte, pels veïns del barri de Sallent que han emprès accions judicials contra els runams, a l’igual que el tinc pel Dr. Estradé, i la seva advocada Montserrat Badia, per exigir uns avals, i uns compromisos que haurien d’haver estat garantits des del principi, a les diferents empreses que han passat per la conca. La llàstima és que les resolucions judicials arriben en un mal moment, en un pèssim moment, diria jo, per quan posen en perill unes decisions clarament favorables a posar ordre i concert en tot el que ells han criticat i denunciat al llarg de molts anys. Conec personalment els denunciants, i conec les seves bones intencions. El problema és que els temps judicials i les seves conseqüències poden ser nefastes, en el moment actual, en aquest i en molts altres casos similars.

Però vull introduir una reflexió de com es governa el nostre país, i perquè estem on estem en aquest tema i en altres. Els canvis constants de legislació urbanística, les modificacions permanents en les normatives medi ambientals, les alteracions en les tramitacions territorials,...fan del nostre país un infern burocràtic. Els ajuntaments de Súria, Sallent, Balsareny...van de boig per garantir els tràmits, però l’empresa necessita no solament enginyers i tècnics solvents, sobretot necessita experts en legislació que no sempre poden estar al cas de canvis normatius, quan han començat un expedient i els hi canvien les regles de joc entremig de la gestió. Algú dubta de l’interès de l’empresa per fer les coses bé, quan hi ha dos-cents cinquanta milions en inversió? Algú dubta de l’interés dels ajuntaments per fer-ho bé? Perquè no frenem i congelem tants canvis, per donar garanties a les empreses ? Perquè no s’ha presentat aquí el president Mas, per donar suport i seguretat a l’empresa ? Aquest és un tema de país, no només de la Catalunya Central. Els qui tenim càrrecs institucionals vivim casos, semblants, no tant espectaculars pel volum d’inversió, però no podem posar en perill grans inversions de futur, per una maranya normativa que no pot seguir ningú. I quan això arriba als tribunals, qualsevol resolució és possible, per molt estranya que ens sembli.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?