Monday, June 02, 2014

 

HORA DE MOURE FITXA- art. nació digital Solsona

HORA DE MOURE FITXA
Pocs ens podíem pensar que començaríem la setmana amb una noticia tant poc previsible com l’Abdicació del Rei. En un país en que els rumors apareixen setmanes o mesos abans de que la notícia es produeixi, tot semblava indicar que aquesta decisió no estava en cap agenda política. Al contrari tot semblava indicar que el Rei rellançava la seva activitat, per allargar el seu regnat.
No ha estat així, i aviat tindrem el príncep Felip, com a nou Rei d’Espanya. Segurament amb uns altres ànims i altres moviments que poden portar esperances de resoldre molts temes que estan sobre la taula, el més important d’ells, l’encaix de Catalunya dintre de l’Estat. I és que aquest gran canvi, s’emmarca amb els altres que s’han iniciat arrel dels resultats de les eleccions europees. El PSOE està fent els deures, amb un Congrés extraordinari que significarà l’inici d’una nova etapa, a l’igual que faran altres federacions del partit, per mostrar els ànims de posar-se al dia, i modificar estratègies, projectes i persones.
També el PSC està en aquest ambient de modificacions profundes, sense qüestionar el lideratge de Pere Navarro, per quan porta dos anys al front d’un partit que va apostar per ell en el darrer Congrés i està aplicant les resolucions que d’ell varen sortir, però sí cal emprendre modificacions prou notables com per posar-se al dia en alguns temes rellevants.
A nivell català, convindria arribar a un acord de govern entre CiU i ERC. Un govern no pot dependre de partits diferents, en funció dels temes que tracti. Un govern necessita una majoria absoluta que li doni recolzament i pugui decidir amb plena garantia en el Parlament. Fa poc , la llei que ha donat llum verd al projecte de Barcelona World, s’ha aprovat bàsicament pel pacte entre CiU i el PSC. Ara tenim el debat sobre la primera llei electoral de Catalunya, en que tampoc queda clar amb quins vots s’aprovarà...no és bo pel país, que el govern sigui inestable. Ara és el moment d’un pacte de govern estable pel temps que quedi fins a les propers eleccions.
I altres partits d’àmbit nacional o estatal hauran d’emprendre també profunds canvis, sobretot el PP. No pot veure com tothom s’adapta als nous temps i ells continuen en l’immobilisme. Es hora d’afrontar la realitat, els reptes pendents, un d’ells el de Catalunya, segurament el més important i urgent. El canvi al més alt nivell de l’Estat, no pot ser fortuït, ni resultat d’una decisió improvisada, sinó recolzada per altres moviments i propostes de més amplia volada. Suposo que ben aviat començarem a veure-les. El procés català, ha de tenir una sortida digne i ambiciosa. No es pot dir no, perquè no, sense una sortida de gran volada. Si el Rei ha abdicat, sembla més viable, ara, obrir un procés constitucional que garantís la llengua, cultura i ensenyament a Catalunya, i en millorés el seu finançament, de manera permanent, sense haver d’estar en batalles constants, en funció del govern de torn. Aquesta és la sortida que proposa el PSC, coneguda per tercera via.
Alguna cosa important i urgent, s’ha de fer per encaixar les aspiracions de la majoria de catalans. Molts han cregut que no hi ha res a fer, i demanen la independència. Altres creiem que encara som a temps de reconduir les aspiracions i arribar a un pacte sempre i quan els canvis siguin profunds i garantits. El blindatges de la llengua, la cultura, l’ensenyament i un millor finançament, podrien ser les contrapartides. Sigui com sigui, s’acaba d’obrir una etapa de difícil pronòstic, però amb esperances de trobar-hi solució a múltiples coses que no funcionaven, com és la pèrdua de confiança en els institucions, i en els màxims responsables de l’estat. Estem en un primer pas, al que suposem en seguiran molts d’altres. Hem entrat en un moment històric apassionant. Convindrà veure com segueix.  







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?