Thursday, May 15, 2014

 

CRISPACIÓ, REALITAT O INVENT ?



CRISPACIÓ, REALITAT O INVENT ?
Arran l’incident a Terrassa d’una dona contra el nostre Primer Secretari Pere Navarro, hem assistit a un increïble devessall d’informacions, reflexions, crítiques, acusacions, deformacions... inimaginables en un país normal. Molts dies després ,encara els mitjans de comunicació, ho “expliquen” de manera que els més grans dubtes planegin sobre el què va passar, com, perquè ...i puguin fer creure que la motivació de la dona en qüestió sigui que anys enrere, va retreure a l’alcalde Navarro, tenir una senyera “ bruta” penjada a la Casa Consistorial. Però, el més greu de tot és que càrrecs rellevants , molt rellevants del nostre país, en actiu ( Conseller Espadaler) o retirats (Joan Rigol) puguin donar interpretacions deformades o crítiques de la denúncia i sobre si en el país hi ha crispació o no.
Em demano on viuen aquestes persones, i moltes altres que participen en tertúlies o exerceixen càrrecs en diferents institucions. Es evident que segons on vius, i amb qui t’entens, no veus la realitat del país. Això és cert, ara i aquí i sempre. No hi ha pitjor cec que el que no vol veure, o pitjor sord que el que no vol escoltar. Si volem podem anul-lar la crispació, per decret. I ja està, podem quedar tranquils negant les evidències.
Ara bé, com sempre passa, la realitat s’acaba imposant i el cert és que la crispació no solament existeix, sinó que es va fent evident en tot moment i tot lloc. I anirà en augment fins arribar a cotes alarmants. Temps al temps. Però és en converses privades, quan la gent accepta les evidències. No ho diran en públic, no sortiran als mitjans de comunicació per explicar-ho ( molt propi dels catalans) però arreu del país podem fer llista de les coses que passen.
Per raons de feina i organització privada, em toca anar a dinar sempre de bar o restaurant, i puc assegurar que des de fa mesos estic observant converses privades de taules properes on el debat sobiranista provoca crispació, augments de to de la veu, fins arribar als insults. He estat testimoni de celebracions en restaurants que s’han hagut d’acabar abans d’hora per evitar donar un autèntic espectacle a la concurrència. Pares o avis que han demanat tranquil·litat, educació i respecte a la resta d’assistents, exaltats per la discussió sobiranista...
Però, és que moltes famílies han decidit suspendre trobades, celebracions, o commemoracions per evitar topades que deixessin ferides irreconciliables. I en tots els entorns que conec hi ha exemples del que dic, de manera que no podem dir que siguin casos excepcionals, sinó habituals.
Però, podem continuar observant l’escalada de tensió en tot el referent a símbols, noticies, informacions o decisions procedents d’Espanya. Si abans podíem parlar d’allunyament, distanciament, controvèrsia, etc, ara tot es va convertint en odi, contra tot l’espanyol. Entenent per espanyol, multitud de coses que no sempre ho representen. Aquest odi creixent, comporta reaccions intolerants sobre multitud de temes que provocaran problemes a curt termini i perills considerables a mitjà termini.

Fa dos dies es va tallar una de les branques del Pi de les Tres Branques, situat en el terme municipal de Castellar del Riu ( Berguedà). Es pot qualificar l’acció com de vandalisme, bretolada...però el cert, és un cas clar de provocació i crispació, provingui de la banda que provingui. En veurem molts més casos, i a mesura que ens acostem a la Diada i al 9N, les accions seran més i més crispades, fins arribar a cotes perilloses. Millor m’equivoqui, però anem cap a la Gran Frustració, i quan la gent tingui clar que no hi haurà ni referèndum ni consulta, ni eleccions plebiscitàries o independència a la vista, les reaccions poden ser molt complicades. Qui digui que el país no està crispat, és que viu en un altre món, o no vol veure la realitat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?