Friday, January 31, 2014

 

MARXAR NO ÉS LA SOLUCIÓ



MARXAR NO ÉS LA SOLUCIÓ. EL PROJECTE SOCIALISTA ÉS VIGENT I ETERN.
Avui, dijous dia 30 de gener de 2014, és un dia trist per a molts de nosaltres perquè s’ha fet públic l’abandonament del partit, per part de Llorenç Ferrer, militant des dels orígens del PSC i actual alcalde de Navarcles.
He llegit el seu escrit públic, i he escoltat les seves intervencions en diferents reunions del partit. No estic d’acord, en la major part dels plantejaments que hi exposa, sobretot perquè avant posa el conflicte territorial per davant de la defensa dels drets de les persones i els ideals del partit.
Des del ple respecte al company i amic, i la seva trajectòria personal i professional, em sorprèn la enorme importància que posa en el conflicte territorial Catalunya – Espanya, decantant-se clarament per posicions més nacionalistes que socialistes. Es evident que l’estratègia CiU – ERC està donant els seus fruits, i està dividint la societat catalana. Més que dividir-la , la està trencant, i serà molt llarg i complicat refer la confiança mútua i continuar junts.
Si ens mirem les relacions Catalunya – Espanya des de la òptica d’incompliments mutus, en trobarem un munt per les dues bandes. He estat observador privilegiat del funcionament de la Generalitat i puc assegurar que des d’aquí hem fet mèrits més que suficients per ser considerats poc fiables, per no dir, mals companys de viatge. Cosa similar podem dir del govern central, al llarg de tota la etapa democràtica. Ha estat una relació de malfiança mútua, plena de jocs mal portats, mal gestionats, i fatalment exposats i explicats. Es lògic, doncs que la gent estigui cansada, esgotada i desitjosa de trencar aquesta dinàmica. Si a tot plegat hi afegim un munt de mitjans de comunicació enviant missatges diaris ampliant aquestes actuacions, arribarem al punt en que ens trobem.
Però, des del PSC, ens hem de preguntar quina part de responsabilitat hi tenim. I en tenim molta. Hem claudicat en multitud de llocs i ocasions en la defensa dels nostres ideals, dels més genèrics, als més particulars. Hem volgut anar cap on bufa el vent i hem despistat el nostre electorat, i desanimat els nostres militants i simpatitzants. Quan es comença per no defensar els símbols i les lleis, s’acaba donant la raó als nostres adversaris, o justificant la seva trajectòria.
I en això estem. La fugida endavant de CiU i ERC, ha donat peu a pensar que la opció independentista tenia vies de prosperar. D’aquí a donar passos per provocar a la part contrària hi havia només un rierol. I s’ha traspassat àmpliament anant cap un carreró sense sortida.
Però, tornem al principi. El PSC és tant catalanista com socialista. No accepto que ningú posi en dubte una situació que he viscut, hem viscut, tots els que hi som des del principi. I puc assegurar que els principis varen ser durs, molt durs, en la defensa de la llengua i cultura catalanes. També de la educació i gràcies al PSC tenim la immersió lingüística i tenim un avenç increïble en el coneixement i domini de la llengua i el consum de la cultura catalana. Qui no recorda els principis en que tots els documents, totes les intervencions es feien en català i castellà. Els debats sobre la immersió, la potenciació de la cultura catalana, etc, etc. Varem arribar a un acord, i el PSC es va convertir en el principal garant de les  essències del país.
Però, aquest no és el nostre únic, ni principal repte. El major repte és la igualtat, la lluita contra la exclusió social, la justícia, la equitat, i no a Catalunya, sinó a Espanya a la UE i en el món. I per aconseguir-ho, a Catalunya, hem d’estar inserits a nivell d’Espanya, estat al qual pertanyem, i a la UE, i en el món. I per canviar Espanya, necessitem un aliat potent, capaç de governar, i d’aquí el nostre lligam al PSOE. Algú pot pensar una Espanya sense el PSOE ? Es que no hem transformat el país com mai s’havia aconseguit? Es que els períodes de govern socialista no varen ser els més positius en tots els àmbits i sectors ?
No simplifiquem ara, i acceptem que Catalunya ha estat sotmesa, esquilmada i putejada per Espanya. Es massa simple, massa reduccionista. Molts dirigents del PSOE han begut de les essències pàtries dels seus pares, avis i besavis, i no era fàcil fer entendre la existència de Catalunya i les seves especificitats, però l’avenç ha estat notable. I hem aconseguit fer entendre la necessitat donar un nou pas en el blindatge dels factors primordials per nosaltres: la llengua, la cultura i la educació. I un adequat i més just finançament.
Reconec que no és fàcil defensar aquesta posició, però no estem en política per comoditat sinó per compromís. El mateix que passa per defensar la legalitat i no caure en la comoditat d’anar cap on bufa el vent. Sento dir-ho , però moltes de les accions que veig en companys, les veig com claudicacions davant els adversaris. Si uns quants demanen treure la bandera espanyola, es treu. Si altres demanen treure el retrat del Rei, es treu. Si altres demanen incomplir determinats preceptes de protocol o celebracions estatals, s’anul.len....qui perd els orígens perd la identitat, i hem perdut bona part de la nostra personalitat, i hem decebut a la gent. A la nostra i la no nostra. La gent aprecia la valentia i la coherència. Jo tinc clar que si estic en el PSC em toca demostrar-ho de paraula i obra. Tinc la bandera espanyola a la façana de l’ajuntament, i la tinc a la sala de plens, com hi tinc el Rei. I tinc el president de la Generalitat en el meu despatx d’alcaldia, i compleixo amb el protocol, d’aquí i d’allà, i compleixo i faig complir la llei, m’agradi o no. I la gent ho respecta, ho valora i ho elogia.
I tinc clar que la nostra relació amb el PSOE és per benefici mutu. Que no es farà el referèndum i no veurem la independència, i que la única via de sortida d’aquest conflicte és la modificació de la Constitució. I que per arribar-hi hem de mantenir-nos units, i respectar les regles de la democràcia. Si el partit vota, si el partit acorda, els militants i càrrecs públics hem de complir. El dany causat pels 3 diputats , ha estat immens, a nivell intern, però sobretot extern. No han exercit un dret de pluralisme, han traït l’esperit i funcionament de la democràcia. I han fet el joc als nostres adversaris enviant missatges totalment equivocats.
Lamento el pas donat pel Llorenç Ferrer, però tinc clar que el projecte del PSC continua i és l’únic que podrà tenir èxit. Es més fàcil, abandonar que seguir, però per responsabilitat i sobretot per idealisme ens toca continuar. I en pocs mesos la gent veurà que la coherència i persistència del PSC aconsegueix els objectius. No solament a nivell territorial sinó social. Volem canviar la Constitució no solament per blindar el nou encaix de Catalunya sinó per blindar drets individuals i col.lectius que estan en perill per culpa del PP, i una Constitució no prou clara i contundents en alguns apartats.
I per acabar. No podem caure en el fàcil discurs de deixar o no deixar votar, de manera legal o no. Es increïble el grau de simplicitat en que hem caigut. En un estat de dret, o seguim les regles de la democràcia o estem perduts. I caure en els paranys dels adversaris no és la millor manera d’actuar en política. Ànims, doncs, i la realitat sempre acaba imposant les seves regles. I cada any votem, i proclamar les ànsies de llibertat, no vol dir que no la tinguem des de fa molts anys.

Joan Roma, President del Consell Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?