Friday, October 18, 2013

 

GREUGES PER TOTES BANDES. - Article Nació Digital Solsona

Es noticia la preparació, per part del govern Mas, d’una llista de greuges provocats pel govern de l’Estat. Està bé recordar els incompliments d’un govern, però el mateix caldria fer, quan aquest mateix govern tracta d’altres administracions de manera similar. M’estic referint als ajuntaments, però també a entitats, associacions, clubs, etc.
En resum, tenim un problema de falta de rigor , a nivell general de país, i d’Estat. Des del principi de la democràcia recuperada, ha estat habitual, no complir amb els pactes signats. L’Estatut de Catalunya contemplava traspassos de competències que mai es varen dur a terme, i el mateix estatut proclamava unes competències municipals, que tampoc s’han respectat mai.
Tenim, doncs, tots un problema de serietat i rigor en el funcionament de les institucions. Tots els partits en tenen la culpa, i tots haurien de posar-hi remei. Fàcil de dir, impossible de complir. Si en 35 anys no ho hem aconseguit, dubto que ara, sigui possible. Per això, molts consideren arribat el moment de marxar d’Espanya. Tenen raó en la falta de serietat per part de bona part dels governs centrals, però igual raó podem al.-legar els alcaldes respecte els governs de la Generalitat des de l’any 80 fins ara.
El principal motiu d’aquesta falta de consciència per complir les lleis, és la falta de cultura democràtica per una banda, i la manca de rigor, per l’altra. Si ens comparem amb països de llarga tradició democràtica, podem veure com és impensable l’incompliment de les lleis. Els agradin o no, no les qüestionen. Les compleixen integrament i si no hi estan d’acord, lluiten per canviar-les, però mentrestant el rigor en el compliment, és sagrat. Aquí, no.
En altres cultures, la qüestió pràctica s’imposa per damunt dels conflictes. Si un país té 4 llengües, com Suïssa. Els costa poc de declarar-les totes 4 com llengües nacionals, i fer-ne 3 d’elles oficials ( alemany, francès, italià), la quarta (només la parla un 7% del país) no és oficial, però sí nacional. I ja està. Tothom content. Tothom satisfet. I si aquí s’ha batallat per posar les sigles CAT en els vehicles, era ben fàcil d’autoritzar-ho, sempre i quan no modifiqués la matrícula del cotxe. Doncs, no, una altra batalla... i així podem seguir amb dotzenes d’altres exemples.
Ara bé, tot i la indignació que produeixen moltes decisions del que diem Madrid, no deixem d’haver avançat en moltes matèries. Queda molt per fer, és cert, però deu n’hi do del grau d’autonomia pròpia que tenim, equiparable a països de llarga tradició federalista. Aquí el pas que cal donar és blindar competències i garantir un millor finançament que al mateix temps quedi blindat dels incompliments habituals. Es possible, i s’ha d’aconseguir.
Estic d’acord en que no ens ho posen fàcil. Ni per part del PP ni per part d’alguns socialistes històrics que no han entès que res és etern i cal modificar posicions. Al PP li costarà molt, introduir canvis en els seus plantejaments i en la idea que té d’Espanya. Al PSOE també li està costant, però ha donat passos immensos en la bona direcció. Si algú vol confirmar-ho li recomano llegir la Declaració de Granada, d’aquest any, en que proposa canvis substancials en la reforma de la Constitució i un nou encaix per Catalunya. Es cert que de promeses incomplertes en tenim un munt i alguns vells socialistes ens compliquen la vida ( Rodríguez Ibarra, José Bono, José Luis Corcuera, Alfonso Guerra, etc, però cap d’ells té càrrecs de partit ni poder en plaça. Per tant, el nou camí pot fer via.

I convé fer via per deixar enrere el parlar del passat i encarar el futur amb rigor. Alguns creuen que ja no hi som a temps, altres considerem que sí. I de greuges, per totes bandes, sense excepció. No s’hi val a parlar només d’una. I recordem-ho, CiU ha tingut dotzenes d’ocasions per plantar-se, i no ho ha fet. Estic parlant de totes les ocasions en que no hi havia majoria absoluta en el govern de l’Estat. Tinguem-ho en compte, també.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?